Správy

Veľká pomoc pre reštaurácie: Mesto nebude vyberať poplatok za terasy

Mesto rovnako ako v prvej vlne odpustí prevádzkam daň za užívanie verejného priestranstva.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pomoc pre reštaurácie: Mesto nebude vyberať poplatok za terasy
Foto: Eva Mikulová

Košickí poslanci rozhodli na pondelkovom (8. 2.) mestskom zastupiteľstve rozhodli o tom, že mesto odpustí gastroprevádzkam poplatky za vonkajšie terasy. Chce tým zmierniť vplyv protipandemických opatrení na podnikateľov.

Reštaurácia nebudú musieť platiť daň za užívania verejného priestranstva od 15. februára do 30. apríla tohto roka. „Dnes sú jasné pravidlá, ako sa budú môcť prevádzky v prípade lepšej pandemickej situácie správať. V prípade uvoľňovania opatrení v Košiciach chceme vyjsť v ústrety tým, ktorí majú terasy, využívajú priestor pred predajňami, výdajnými okienkami,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Čo ostatní?

Nie všetci poslanci sa ale s odpustením dane stotožnili. Jedným z kritikov je Zdenko Lipták (nezávislý). Nesúhlasí s tým, že sa zvýhodňujú len niektoré skupiny podnikateľov. Podľa neho by malo mesto pomôcť napríklad občianskym združeniam, ktoré na rozdiel od reštaurácií nemôžu vo svojich prevádzkach podnikať.

Mesto rovnako oslobodilo podnikateľov od dane za užívanie verejného priestranstva aj za obdobie od júna do konca minulého roka. Výpadok týchto príjmov pre mesto predstavoval približne 240-tisíc eur.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM