Eva Mikulová Správy

Motoristi sa konečne dočkajú - exponovanú Slaneckú cestu na sídlisku Nad jazerom rozšíria

Mesto Košice má v rukách stavebné povolenie na výstavbu Slaneckej cesty na sídlisku Nad jazerom, ktoré práve dnes nadobudne svoju právoplatnosť.

Ilustračný obrázok k článku Motoristi sa konečne dočkajú - exponovanú Slaneckú cestu na sídlisku Nad jazerom rozšíria
Zdroj: MČ JazeroKosice

Prvé autá po rozšírenej Slaneckej ceste by mali jazdiť na jar 2023

Predpokladané náklady na realizáciu všetkých týchto aktivít by mali predstavovať 20,615 milióna eur.

Mesto už požiadalo aj o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý by mal dosiahnuť až 95 percent z výšky oprávnených nákladov na tri samostatné projekty. Spolufinancovanie mesta vrátane dodatočných nákladov na preložky inžinierskych sietí by malo dokopy predstavovať zhruba 2,2 milióna eur.

Vysadia stromy

„Táto cesta bude moderná, pretože nejde len o samotnú rekonštrukciu cesty, ale aj o modernizáciu zastávok či už mestskej alebo prímestskej dopravy. Súčasťou bude cyklochodník a mnoho smart riešení. Je tam osem križovatiek, ktoré musíme nanovo zrekonštruovať, opraviť a urobiť všetko preto, aby cesta po Slaneckej bola zážitkom a nie utrpením, ako je to teraz,“ povedal primátor Jaroslav Polaček s tým, že ide úsek dlhý 2,2 kilometra.

V júli tohto roka by mali podpísať tri zmluvy o pridelení nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov a v auguste by sa mohla vyhlásiť verejná súťaž na výber dodávateľa stavebných prác.

Do začiatku modernizácie musia vyrúbať celkovo 381 stromov. Mesto avizovalo náhradnú výsadbu v počte 774 stromov vo viacerých košických MČ. Na území MČ Nad Jazerom vysadia ďalších 119 stromov

Po Slaneckej ceste, ktorá je zároveň najvyťaženejšou cestou II. triedy v Košickom kraji, prejde počas pracovných dní priemerne 28 460 vozidiel, cez víkend je ich okolo 17 500.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM