Kultúra

Múzeum V. Löfflera: Letná výstava predstavuje súčasné výtvarné umenie

Leto v košickom Múzeu Vojtecha Löfflera bude tento rok venované súčasnému umeniu košickej a východoslovenskej výtvarnej scény po roku 2000.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum V. Löfflera:  Letná výstava predstavuje súčasné výtvarné umenie
Zdroj: TASR

Výstava Za prahom nového veku (2000–2017), ktorú otvorili vo štvrtok (29.6.), prezentuje viacgeneračný autorský výber prostredníctvom tvorby 32 autorov, predovšetkým strednej a mladšej generácie. Výber činí viac ako 90 diel, inštalovaných na oboch poschodiach múzea.

Výstava s podtitulom Od starej krásy po nové umenie III nadväzuje na predchádzajúce výstavné výbery z rokov 1900–1950 a 1950–2000. Ambíciou celého projektu je prepojiť tvorbu autorov staršej, strednej a mladšej generácie a vytvoriť tak obraz moderného a súčasného umenia v kontexte východoslovenského regiónu a umelcov, ktorí tu tvorili a tvoria.

„V súčasnej regionálnej, muzeálnej, galerijnej a výstavnej prezentácii takmer absentujú podobne širšie ladené a predovšetkým zhodnocujúce viacgeneračné výstavné prezentácie. Významným zámerom tejto výstavy je tiež zhodnocovanie a postupné zapájanie tvorby generačne mladších autorov do kontinuity tradície košického a východoslovenského výtvarného umenia,“ uviedli organizátori.

Pri príležitosti výstavy, ktorá je na Alžbetinej ulici 20 prístupná do 3. septembra, vychádza aj katalóg, ktorého autorom je kurátor Peter Markovič. Výstavu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM