Eva Mikulová Rôzne

Na Alžbetinej ulici stojí plastika s troma valaškami. Pripomína udalosti „osmičkového“ roku

Už len pár dní máte možnosť obdivovať umeleckú plastiku sochára Ladislava Gajdoša na Alžbetinej ulici. Dočasnú inštaláciu povolilo mesto.

Ilustračný obrázok k článku Na Alžbetinej ulici stojí plastika s troma valaškami. Pripomína udalosti „osmičkového“ roku
Foto: Eva Mikulová

Stĺp vytvorený z troch valašiek a s nápisom Česko a Slovensko je pripomienkou na udalosti osmičkových rokov. Vytvoril ju sochár Ladislav Gajdoš.

Toto dielo nie je prvé, ktoré dočasne v Košiciach umiestnil. Pred rokmi inštaloval na Hlavnej ulici pred Východoslovenskú galériu dielo „Spovednica arcibiskupa Bezáka.“

„Ladislav Gajdoš dostal povolenie od mesta Košice na dočasnú inštaláciu plastiky na Alžbetinej ulici na obdobie od 1.10.2018 do 14.10.2018. Tento výtvarný umelec v minulosti niektoré zo svojich sôch už v Košiciach vystavoval počas Kultúrneho leta, napríklad sochy z cyklu Slovenské fašiangy, nanovo pomaľované žiakmi štyroch umeleckých škôl z Košíc v rámci projektu Farebný medzigeneračný dialóg, ktoré boli vystavené pred Magistrátom mesta Košice,“ infor­movala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Umelci majú výhrady

Jeho sochy však nie sú košickými umelcami prijímané vždy pozitívne. Riaditeľka Východoslovenskej galérie Dorota Kenderová sa pre košiceonline vyjadrila:  „Mnohokrát jeho sochy poukazujú na historické udalosti, alebo konkrétne osobnosti. Diela tohto umelca majú žiaľ slabú výpovednú hodnotu, estetická kvalita je pochybná a dielo nespĺňa základné hodnotiace kritériá pre súčasné umenie a už vôbec nie pre umenie vo verejnom priestore. Je to ťažko definovateľný balast na hranici gýča, ktorý len prispieva k už aj tak veľmi vysokej koncentrácii vizuálneho smogu v Košiciach. Navyše umiestňovanie takýchto dočasných alebo aj trvalých sôch vo verejnom priestore bez rešpektovania okolitej architektúry, chodcov na ulici a jej obyvateľov považujem za veľmi arogantné.“ 

Foto: Eva Mikulová
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM