Eva Mikulová Správy

Na balónovej fieste prvýkrát poletí špeciálny balón - gepard Hugo. Nebude chýbať ani klaun Bruno, FOTO

Najväčšia Medzinárodná Balónová fiesta na Slovensku sa už koná po 26.krát v Košiciach. Štyri dni bude nebo patriť impozantným balónom všakovakých farieb a tvarov.

Ilustračný obrázok k článku Na balónovej fieste prvýkrát poletí špeciálny balón - gepard Hugo. Nebude chýbať ani klaun Bruno, FOTO
29
Galéria
Zdroj: Roman Serbinčík

Medzinárodná Balónová fiesta sa opäť bude konať v areáli Technickej univerzity od stredy 5. júna až do soboty 8. júna.

Prvý fiestový let Huga

V areáli Technickej Univerzity pri Vysokoškolskej ulici bude fiestové mestečko. Štartoviskom pre balóny bude bejzbalové ihrisko pred Stavebnou fakultou TUKE.

Do Košíc prídu balóny zo Slovenska, Českej Republiky, Rakúska, Slovinska, Maďarska, a Holandska. Rozlietajú Košice vždy ráno po 6:30 a podvečer po 18:30.

Na svoju úplne prvú fiestu príde do Košíc balón špeciálneho tvaru, nový a krásny gepard Hugo. Pilotom je Roman Serbinčík, ktorý ako 7-ročný chlapec svoj prvý let balónom absolvoval 4. júna 1995 práve na fieste v Košiciach.

„Roman je Slovák, žijúci v Rakúsku a jeho balónové meno je Barón z Košíc. Ideálnym miestom na krst jeho nového balóna geparda Huga sú tak prirodzene Košice,“ informovala Diana Hežel zo spoločnosti, ktorá fiestu organizuje spoločne s Balón klubom Košice.

Lety budú každý deň

Každý deň od 17:00 – 21:00 je vo fiestovom mestečku pripravený sprievodný program spolu so stánkami s občerstvením a hudbou. Fungovať bude aj pikniková zóna hlavne pre deti.

Ranné štarty: 6:30 (bejzbalové ihrisko TUKE/Aeroklub Košice)

Poobedné štarty: 18:30 (bejzbalové ihrisko TUKE)

V piatok 7. 6. : bude možnosť prejsť sa vnútrom balóna, keď na štartovacej ploche rozprestrú tzv. walk-in balloon.

„Piatkový večer ukončíme tradične – nočným nafukovaním a ohňostrojom. Pre deti sú pripravené kotvené lety balónom, ak to počasie umožní, každý podvečer,“ dodáva D. Hežel.

V spolupráci s Holandským veľvyslanectvom na Slovensku a s Inštitútom pre obehovú ekonomiku sa v informačnom stánku dozviete ako správne nakladať s odpadom, redukovať ho resp. vôbec nevyrábať. Ako príklad dobrej praxe sa bude prezentovať Holandská ambasáda na Slovensku, víťaz v súťaži o najekologickejšiu ambasádu Holandského kráľovstva vo svete.

Spojili sa aj s divadelným festivalom VIRVAR, ktorý na fiestu prinesie žongléra, flašinetára i vystúpenie ukrajinského súboru Bavka.

Balónová Fiesta Košice
29
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM