Michal Lendel Správy

Na cestách už popoludní prebehne osobitná kontrola: Vieme, na čo všetko si policajti posvietia

Vo štvrtok popoludní prebehne v Košickom kraji policajná akcia zameraná hlavne na chodcov a cyklistov. Kontrolám sa však nevyhnú ani ostatní účastníci premávky.

Ilustračný obrázok k článku Na cestách už popoludní prebehne osobitná kontrola: Vieme, na čo všetko si policajti posvietia
Zdroj: TASR

Košickí policajti sa chystajú na osobitnú kontrolu na celom území Košického kraja s cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť na cestách, zabrániť ďalším stratám na ľudských životoch a celkovo znížiť počet dopravných nehôd.

Na čo sa polícia sústredí?

Počas kontroly sa policajti zamerajú najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi s osobitným dôrazom na vybavenie bicyklov, používanie ochranných prílb cyklistami, používanie reflexných prvkov alebo reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti cyklistami a chodcami, ako i používanie priechodov pre chodcov, dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom a naopak, a to najmä v obciach a na miestach, kde dochádza k častým dopravným nehodám s účasťou chodca alebo cyklistu.

„Pri dohľade nad cestnou premávkou budú policajti pôsobiť aj preventívne na nemotorových účastníkov, hlavne na spôsob, akým sa pohybujú po cestných komunikáciách, prechádzanie cez cestu mimo vyznačených priechodov pre chodcov a používanie cestných komunikácií v miestach, kde nie sú chodníky, najmä za zníženej viditeľnosti, ako aj používanie reflexných prvkov na oblečení,“ povedala hovorkyňa Krajského PZ v Košiciach Jana Mésarová.

Tento rok prišlo o život 28 osôb pri nehodách

Na cestách Košického kraja polícia za 11 mesiacov tohto roka zaznamenala 1472 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 28 osôb, ťažko sa zranilo 177 osôb a ľahké zranenia utrpelo 739 osôb. Z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel 1289 nehôd, čo predstavuje takmer 88 %. Chodci mali v hodnotenom období účasť na 147 dopravných nehodách, čo predstavuje takmer 10 % z celkového počtu DN.

Samotní chodci zavinili 71 dopravných nehôd (t.j. cca 48 % z celkového počtu DN s účasťou chodca). „Pri dopravných nehodách s účasťou chodca bolo usmrtených 11 osôb, 53 osôb bolo ťažko zranených a 86 osôb sa ľahko zranilo. Vzhľadom na to, že chodci sú najzraniteľnejšou kategóriou účastníkov cestnej premávky, polícia im bude i v nasledujúcom období venovať maximálnu pozornosť,“ uviedla Mésarová.

Nízky pokles nehodovosti

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka došlo k zníženiu celkového počtu dopravných nehôd (-35), ako aj k počtu usmrtených osôb (-3) a ľahko zranených osôb (-20), pričom sa zvýšil počet ťažko zranených o 21 osôb.

„Alkohol u vinníka dopravnej nehody sme zaznamenali pri 244 dopravných nehodách, pričom z tohto počtu zavinili vodiči motorového vozidla pod vplyvom alkoholu 212 dopravných nehôd a vodiči nemotorového vozidla zavinili 8 nehôd,“ informovala Mésarová. Chodci pod vplyvom alkoholu boli zodpovední za 17 dopravných nehôd.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM