Eva Mikulová Správy

Na ceste vlakom do praveku nás čaká i nový náučný chodník a ekomúzeum, FOTO

Druhá jazda historickým vlakom s Košickou detskou historickou železnicou bude opäť smerovať do praveku – do jednej z najvýznamnejších archeologických lokalít.

Ilustračný obrázok k článku Na ceste vlakom do praveku nás čaká i nový náučný chodník a ekomúzeum, FOTO
32
Galéria
Zdroj: Terra Incognita

A je to tu opäť. Pre všetkých malých aj veľkých milovníkov histórie sa v sobotu 12. júna uskutoční už druhá atraktívna cesta do praveku. Historický vláčik vyráža z hlavnej železničnej stanice už o 8.30 hod.

Táto cesta má názov – Cesta do praveku, kov ktorý zmenil svet. Odvezte sa do doby bronzovej a spoznajte kov, ktorý zmenil svet. Pripravte sa na fantastický program, ktorý zaujme všetkých zvedavých bádateľov.

Zdroj: Terra Incognita

V archeoparku Nižná Myšľa čaká na turistov bohatá zbierka historických nálezov svetového významu. Tešiť sa môžu na ukážku odlievania bronzu, prácu drotára i na otvorenie náučného chodníka.

„Po príchode do Nižnej Myšle začneme prehliadkou Myšľanského obecného múzea a katakomb. Pokračujeme návštevou rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša z obdobia končiaceho baroka. V archeoskanzene si prezrieme artefakty jedného z najbohatších pravekých nálezísk na Slovensku. Občianske združenie Collegium Myssle si tentoraz pre návštevníkov pripravilo ukážky odlievania bronzu, drotárstva a kováčstva. Návštevníkov tiež pozývame aj na otvorenie náučného chodníka Ekomúzeum Hornád-Milič. Pochutnáme si na tradičnom archeologickom guláši a so sprievodcom absolvujeme aj krátku prechádzku na neďaleký Koscelek,“ opisuje históriou nabitý program riaditeľ Detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský.

Otvoria náučný chodník

Okrem samotnej prehliadky nálezísk sa môžu návštevníci prejsť náučným chodníkom a dozvedieť sa viac o lokalite a jej histórii.

Turistické atrakcie medzi obcami Trstené pri Hornáde, Ždaňa, Skároš, Nižná a Vyšná Myšľa spája už niekoľko rokov 20 km dlhý chodník.

Návštevníkom približuje podobu tradičného abovského vidieka. Originálna náučná trasa sa aktuálne, aj vďaka podpore Košického samosprávneho kraja, premenila na ekomúzeum. Slávnostné otvorenie projektu bude súčasťou programu na podujatí Cesta do praveku.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM