Eva Mikulová Správy

Kúpanie v prírodných vodách láka. Aké sú však možné zdravotné riziká?

Čo je dôležité urobiť po kúpaní a aké zdravotné riziká na nás môžu „číhať“? Na otázky odpovedajú lekárky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Ilustračný obrázok k článku Kúpanie v prírodných vodách láka. Aké sú však možné zdravotné riziká?
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Opatrenia sa uvoľňujú, teplota stúpa a rovnako tak aj záujem ísť sa schladiť. Viacerých lákajú bazény či prírodné vody. Na čo si treba dávať pozor?

Na riziká spojené s kúpaním v prírode upozorňujú lekárky z košickej nemocnice Agel v Šaci.

Ohrozené najmä ženy

„Kúpanie v prírodnej vode prináša riziko vzniku mykotického ochorenia, pod označením mykóza. Tá najčastejšie vzniká premnožením kvasiniek v pošve zmenou pH pošvy, čím dôjde k prepuknutiu vaginálnej mykózy. Keďže počas kúpania sú intímne partie vystavené veľkému množstvu mikroorganizmov, to môže narušiť pH v citlivých častiach tela a šanca na nakazenie sa tak zvyšuje. Náchylnejšie sú ženy nielen pri kúpaní vo vode termálnych kúpalísk, ale aj v chlórovanej vode. Najvhodnejšou na kúpanie je morská voda,“ hovorí lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca Zuzana Ballová.

Aj keď voda prírodných kúpalísk nie je čistená, neznamená to automaticky zároveň vyššie riziko nákazy. Dôležité je po ukončení kúpania sa osprchovať a dôkladne sa osušiť.

„Následne si vymeniť mokré plavky za priedušné bavlnené oblečenie, aby sme znížili riziko vzniku akéhokoľvek ochorenia,“ vysvetlila gynekologička.

Prečítajte si tiež:

Na čo si dať pozor

„Prírodné vody sú zvyčajne chladnejšie ako bazény, preto sa v nej menej množia škodlivé mikroorganizmy, napriek tomu môže kúpanie v nekontrolovanej vode predstavovať zdravotné riziká. Z kontaminovanej vody sa môžu do organizmu dostať mikroorganizmy rôznymi cestami, napríklad prehltnutím, vdýchnutím aerosólu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. V prírodných kúpaliskách sa môžu premnožiť toxické a alergizujúce cyanobaktérie, baktérie pochádzajúce z výlučkov zvierat a u citlivých jedincov môžu vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky, zápaly očných spojoviek a po prehltnutí nevoľnosť, zvracanie, hnačky a kŕče,“ priblížila doktorka Tímea Molek Dánielová.

Na Slovensku sa každoročne utopí okolo 150 ľudí, z toho približne 20 detí. Uprednostnite kúpanie na prírodných kúpaliskách s plaveckým dozorom.

• Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
• Nevstupujte do vody, ktorá na vás pôsobí odpudivo.
• Rešpektujte značenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy.
• Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a nie jednotlivo, ale aspoň dvaja.
• Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu, zabránite tak tepelnému šoku organizmu.
• Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
• Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami.
• Nevstupujte do vodných plôch, v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.

Čítajte viac:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM