Eva Mikulová Správy

Na košickom jazere budú opäť bojovať so sinicami, kedy bude zákaz kúpania?, FOTO

Mesto Košice bude v piatok 2.augusta pokračovať v odstraňovaní nebezpečných siníc z vôd jazera v poradí druhou tohtoročnou aplikáciou prípravku profi bakterie.

Ilustračný obrázok k článku Na košickom jazere budú opäť bojovať so sinicami, kedy bude zákaz kúpania?, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zabezpečenie a zvýšenie kvality vody bude realizované českou spoločnosťou RAWAT consulting s.r.o. pod dohľadom profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne, podobným spôsobom ako v uplynulých štyroch rokoch.

Pred niekoľkými rokmi hygienici kvôli premnoženým siniciam museli zakázať kúpanie v Jazere. Analýzy vtedy odhalili desiatky miliónov buniek cyanobaktérií v každom jednom mililitri sedimentov. Išlo o akúsi „zásobáreň" siníc na asi osemdesiat až sto rokov dopredu.

Zároveň, keďže nebolo Jazero dlhé roky ošetrované, sa v jazerných usadeninách nachádzalo aj obrovské množstvo živín pre sinice.

Prevratná metóda

Prevratnú metódu prof. Maršálka, ako vôbec prvé mesto na Slovensku, vyskúšali práve Košice. Napriek tomu, že ide o dlhodobý proces, výsledky sú badateľné už od samého začiatku aplikácie.

Mesto vynaložilo v priebehu rokov 2015 – 2018 na elimináciu výskytu siníc v lokalite rekreačnej oblasti Nad jazerom 305 780 eur.

V tejto sume sú zahrnuté rozbory vody, rozbory sedimentov, nákup prípravkov a ich aplikácia z plavidla, ako aj celkový monitoring vody pred, počas a po aplikácii prípravkov. V tomto roku je v rozpočte mesta na túto aktivitu schválených 40 000 eur.

Metóda je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam, tie odumrú a zároveň neuvoľnia (ako to býva pri mechanickom poškodení) toxíny do vody. Používa sa pritom iba vysoko ekologická látka, ktorá je zdravotne absolútne neškodná. Voda po je jej použití nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

Upozornenie pre verejnosť:

Piatok 2.8.2019 bude v čase od 6,00 hod do 14,00 hod prebiehať samotná aplikácia prípravku zo zastávkami na dočerpanie prípravku PROFI-BAKTÉRIE na plavidlo.

V tomto čase bude platiť zákaz kúpania aj z dôvodu, aby nedošlo ku kolízii s plavidlom. Po aplikácii sa bude možné v jazere opäť bez problémov kúpať. Rovnako tak žiadame rybárov, aby tomto čase nevykonávali nahadzovanie na vodnej ploche Jazera

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM