Eva Mikulová Správy

Na košickom Jazere začínajú odstraňovať sinice špeciálnou metódou, FOTO

Odstraňovanie siníc bude opäť pod dohľadom profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne podobným spôsobom, ako v uplynulých štyroch rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Na košickom Jazere začínajú odstraňovať sinice špeciálnou metódou, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Košice bude v pondelok 1. júla 2019 pokračovať v odstraňovaní nebezpečných siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom.

„Zabezpečenie a zvýšenie kvality vody bude realizované českou spoločnosťou RAWAT consulting pod dohľadom profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne podobným spôsobom ako to bolo v uplynulých štyroch rokoch,“ informuje mesto na svojej oficiálnej stránke.

Špeciálne plavidlo na jazere

Vody košického jazera bude v pondelok medzi 6.00 – 16.00 hod. brázdiť špeciálne plavidlo podobajúce sa na tanker. Do vody z neho aplikujú koncentrovaný bakteriálny prípravok na báze zlúčeniny železa a hliníka, ktorý postupne odstraňuje z vody nebezpečné sinice.

Metóda spočíva v tom, že látka vytvorí vrstvu, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam a tie bez neho následne uhynú.

Do vody nechoďte

Túto ekologickú metódu aplikujú vo viacerých krajinách, okrem domovského Česka napr. aj v Austrálii, Brazílii alebo Etiópii. V Košiciach sa s týmto ekologickým čistením začalo ešte v roku 2015 a odvtedy sa kvalita vody na jazere výrazne zlepšila.

Mesto Košice v tej súvislosti žiada rybárov, aby v pondelok až do 16.00 hod nevykonávali nahadzovanie na vodnej ploche jazera. Takisto odporúčame kúpajúcim sa, aby v tom čase neplávali vo vode.

Likvidovanie siníc
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM