Eva Mikulová Rôzne

Na Krásnu Hôrku prídu maďarskí husári aj Peter Cmorík

Rytierske turnaje, šermiarske súboje a maďarskí husári oživia už túto sobotu lúku pod hradom Krásna Hôrka. Čaká nás výlet do histórie.

Ilustračný obrázok k článku Na Krásnu Hôrku prídu maďarskí husári aj Peter Cmorík
Foto: Eva Mikulová

Lukostrelecký turnaj

Tento ročník Krásnohorských hradných hier ponúkne návštevníkom znovu bohatú programovú ponuku. To svoje si v nej nájdu všetky vekové kategórie. Okrem šermiarskych súbojov a rytierskeho turnaja je nachystaný aj lukostrelecký turnaj o krásnohorský červený šíp a tradičné dobýjanie slameného hradu Slamburg. „Dobyť slamený hrad budú môcť aj najmenší rytieri z radov detských návštevníkov. Pre deti bude pripravená tiež detská rytierska dráha, na ktorej dokážu svoje rytierske schopnosti a interaktívnu rozprávku si pre ne prichystal aj Miroslav Kasprzyk- zbojník, zemepán aj šašo v jednej osobe,“ prezrádza výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

„Hlavným lákadlom sú v tomto ročníku maďarskí husári s charakteris­tickými krátkymi kabátmi previazanými šerpou a vysokými klobúkmi – kalpakmi. Presne takýchto ich môžeme očakávať aj v Krásnohorskom Podhradí. Atmosféru dní minulých doplní aj dobová kuchyňa, dobové remeslá, sokoliari či čajovňa kráľa Žigmundaa na lúke vyrastie stredoveký vojenský tábor,“ hovorí organizátor Peter Legnár z občianskeho združenia Tri ruže. O dobovú hudbu a tance sa v sobotu postará skupina Marnatosnaha.Hlav­ným lákadlom reprezentujúcim už moderné časy bude potom večerný koncert víťaza druhej série televíznej SuperStar Petra Cmorika.

Kyvadlová doprava

Vstupenka na Krásnohorské hradné hry platí v sobotu 4. augusta zároveň ako vstupenka do Mauzólea v Krásnohorskom Podhradí. Tento jedinečný architektonický skvost zvykne byť nazývaný aj slovenský Tádž Mahál.

Dobrou správou je tiež, že z Rožňavy bude na Krásnohorské hradné hry premávať obojsmerne kyvadlová autobusová doprava. Odchody budú v hodinových intervaloch – z autobusovej stanice v Rožňave od 9:30 do 21:30 a z areálu pod hradom Krásna Hôrka každú hodinu od 10:00 do 22:00 hod.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM