Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Reportáž: Ako sme cestovali Ľadovým expresom

Z Košíc až do Dobšinskej ľadovej jaskyni sa dostanete bez prestupov. Zistili sme, čo stihnete za vyše 6 hodín v Slovenskom raji do odchodu vlaku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Reportáž: Ako sme cestovali Ľadovým expresom
15
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Špeciálny turistický vlak Ľadový expres, ktorý začal jazdiť začiatkom júla a premáva každú sobotu až do konca letných prázdnin je výbornou voľbou na nenáročný výlet s deťmi. Je neustále plný a osobne sme ho vyskúšali aj my.

Lístky kupujte on -line

Lístky na vlak sme si kúpili on line, pretože tak sme mali istotu, že vo vlaku budeme sedieť. Miesta si síce nemôžete zvoliť, ale keď ste väčšia skupinka, príďte na stanicu aspoň 15 minút pred odchodom, aby ste si našli miesta pri sebe. Tí, čo sa spoliehajú nato, že si lístok kúpia vo vlaku, musia rátať aj s možnosťou, že už sa im miesto na sedenie neujde. Lístky sme si netlačili, ale uložili v mobile a tak sme ich ukázali sprievodcovi. Vlak bol moderný, klimatizovaný, s pohodlnými sedačkami a čistými záchodmi. Už samotná cesta bola zážitkom.

Z okna sme pozorovali nádhernú krajinu a najkrajšie výhľady boli od Margecian, cez stanice Mlynky, Dedinky, Stratená až do cieľa. Takýto pohľad sa vám z rýchlika nenaskytne.

Prehľadný turistický buletín

Čo nás potešilo bolo, že vo vlaku rozdávali veľmi vydarený turistický buletín, v ktorom sú prehľadne popísané najzaujímavejšie turistické trasy priamo zo stanice Dobšinská ľadová jaskyňa. Dozviete sa z neho o náročnosti, dĺžke trasy, čas za aký ju zvládnete a tiež o ponukách služieb v okolí. Odporúčaných výletov je dokopy desať. Samozrejme našou prioritou bola návšteva unikátnej a jedinej ľadovej jaskyne na Slovensku. >

Po necelých dvoch hodinách cesty vlakom, sme boli v cieli. Zo stanice sme sa vybrali náučným chodníkom „Mokrade Hnilca,“ k turistickému centru, kde začína chodník k jaskyni. Už samotný náučný chodník je veľmi zaujímavý a potešil najmä deti.

Teplo sa oblečte

K samotnej jaskyni od Informačného centra sme mali ešte 1 kilometer chôdze a museli sme prekonať 130 výškových metrov. Takže sa pripravte nato, že si trochu „zašliapete.“

Lístok do jaskyne si nemôžete kúpiť cez internet, ale len osobne v pokladni pri vchode. Dospelý zaplatí za vstup 8 eur a dieťa od 6 do 18 rokov zaplatí 4 eura. I keď majú uvedené časy vstupov len každú hodinu, ak je veľa návštevníkov, tak turistov so sprievodcom púšťajú v kratších intervaloch. Samozrejme ide o ľadovú jaskyňu a tak sa pred jej vstupom teplo oblečte. Teplota je pod bodom mrazu a prehliadka trvá pol hodinu.

Koníky pre deti

Pod jaskyňou sú rôzne stánky so suvenírmi a tiež reštaurácia Ľadová, kde si môžete dať jedlo, denné menu a nápoje. Keďže sme boli s deťmi, tak nás potešilo, že na susednú lúku priviedli koňa. Jeden okruh na koni stojí 2 eura a pre deti to bola najväčšia atrakcia, pretože to nebol žiaden poník ale veľký kôň. Keďže sme mali do odchodu ešte dosť času, tak sme sa prešli na farmu Samelová lúka. Pasú sa tu kone, majú tu husy, kravy, prasiatka aj jednu srnku.

Ešte ďalej, smerom na Stratenú sa nachádza Ranč pod ostrou skalou, na ktorom si tiež môžete zajazdiť na koňoch, je tu tiež Tarzánia a reštaurácia. Od Dobšinskej ľadovej jaskyne je vzdialený 1,6 kilometra.

Stanica bez bufetu

Samozrejme možnosti turistiky je tu oveľa viac a za 6 a pol hodiny čo v Dobšinskej ľadovej jaskyni strávite do odchodu vlaku, stihnete niektoré z odporúčaných trás, alebo si vyberiete vlastnú. Turistické chodníky sú dobre označené. Stačí si len vybrať. Slovenský raj je nádherné miesto, ale pripravte sa na to, že keď už budete prichádzať k vlaku, kúpte si niekde vodu. Na stanici totiž nie je žiaden bufet ani automat na nápoje a vo vlaku tiež nemáte jedálenský vozeň ani catering.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM