Aktualizované Eva Mikulová Komunálne voľby

FOTO: Na Luníku IX. voľby narušil menší incident. Volebná účasť je zatiaľ vysoká

Skontrolovať priebeh volieb na Luníku IX. prišiel aj člen štátnej volebnej komisie Peter Pollák. Obchodovanie s hlasmi voličov zatiaľ nezaznamenal.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Luníku IX. voľby narušil menší incident. Volebná účasť je zatiaľ vysoká
7
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Vo volebných miestnostiach na Luníku IX. je od rána čulý volebný ruch. Predsedkyňa volebnej komisie Jozefína Šaňová označila účasť za veľmi dobrú, ale ako prezradila, stretli sa tu už i s jedným menším volebným incidentom.

Voliča preveruje polícia

„Prišiel volič aj s lístkom, na ktorom mal meno kandidáta na starostu a ukazoval ho členom volebnej komisie,“ hovorí Jozefína Šaňová.

„Tvrdil, že ten lístok mu dali vonku nejakí ľudia a členom komisie ukazoval koho ide voliť. Členovia komisie chceli, aby boli voľby pozastavené. Ale keďže hneď prišli policajti, ktorých sme zavolali, tak voľby pozastavené neboli. Policajti ho vzali a tento človek nevolil.“

Voľby majú podľa jej slov hladký priebeh a ako s úsmevom dodala, spoločnosť im robí i ďalší neplánovaný člen volebnej komisie: „Od rána tu máme mačičku, ktorá nám robí spoločnosť. Je to milé.“

Kontrola zo Štátnej volebnej komisie

Člen Štátnej volebnej komisie Peter Pollák taktiež zavítal na Luník IX. v rámci kontroly a najmä aby zistil, či sa nekupčí s volebnými hlasmi. Zatiaľ takéto pochybenie neobjavil. Informovali ho ihneď len o incidente s lístkom voliča, na ktorom mal napísané meno kandidáta.

„Prišiel som skontrolovať či ľudia nevolia z nejakého prospechu, z nejakej pohnútky, že im dal niekto peniaze. Zatiaľ sme takúto vec okrem tohto incidentu nezaznamenali. Veríme, že polícia rýchlo túto vec objasní.“ P. Pollák okrem Košíc išiel i na kontrolu do ďalších volebných okrskov v kraji.

Krátke prerušenie volieb neoddiali výsledky

Niekoľkominútové prerušenie volieb na Luníku IX by nemalo podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya oddialiť sčítavanie hlasov a zverejňovanie predbežných výsledkov. Volebné miestnosti sa majú v mestách a obciach zatvoriť o 22. hodine.

„Na moratórium to prerušenie určite nebude mať vplyv. O desiatej podľa všetkého budete môcť začať zverejňovať neobmedzene informácie týkajúce sa volieb. Prípadné predĺženie doby hlasovania o krátku dobu nemôže oddialiť zverejňovanie výsledkov,“ vysvetlil Bárány.

voľby na Luníku IX
7
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM