Lukáš Zavacký Rôzne

Na mape ho niet, no takmer všetci Košičania vedia o čo ide: Asi jediné, čo máme spoločné s USA :)

Košice majú mnoho známych budov, ktoré sú známe aj po celom Slovensku. Dóm svätej Alžbety, Steel Aréna, Dom umenia a mnohé ďalšie. Jedna však vyniká svojím názvom. Viete, o ktorú ide?

Ilustračný obrázok k článku Na mape ho niet, no takmer všetci Košičania vedia o čo ide: Asi jediné, čo máme spoločné s USA :)
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Oficiálnym sídlom amerického prezidenta je Biely dom vo Washingtone, ale aj naše mesto má svoj Biely dom. Na Terase. Či presnejšie, v mestskej časti Košice – Západ.

Komunistický, no náš

Niet sa čomu čudovať. Magistrát mesta Košice svojím vzhľadom podľa niektorých pripomína sídlo prezidenta Spojených štátov amerických a dokonca obe budovy sa využívajú na politické účely. Z toho mohlo vzniknúť označenie, ktoré je teraz medzi verejnosťou veľmi populárne.

Ak sa Košičana opýtate na Magistrát mesta Košice, môže vám s nevedomosťou pokrútiť hlavou. Ak sa ho však opýtate na Biely dom, určite dostanete odpoveď. „Tu je u ľudí bežné, že používajú tento názov. Košice si bez Bieleho domu už neviem ani predstaviť, aj keď tá stavba zase nie je nejako nádherná a pri pohľade na ňu sa vraciate do komunizmu,“ vyjadril sa s úsmevom na tvári obyvateľ mesta, Lukáš.

Nielen miesto samosprávy

Bývala budova straníckych orgánov práve v minulom roku oslávila svoju tridsiatku. Presne 25. januára 1985 sa uviedla do prevádzky, no svoje počiatočné poslanie vykonávala len približne päť rokov.

Ak raz do nej zavítate, sami sa presvedčíte, že v súčasnosti nie je len miestom samosprávy, ale vykonáva aj iný prospech. Sídli v nej pošta, dá sa v nej najesť, aj čo to nakúpiť. Ak ste v Košiciach už dlhšie neboli, pozrite si fotky miestneho Bieleho domu. Ako rodák či rodáčka ho určite budete poznať!

Môže vás zaujímať

Toto je náš Biely dom!
8
Galéria
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM