Eva Mikulová Šport

Na maratónskej trati uvidíme aj úspešného chodca Mateja Tótha a expremiéra Mikuláša Dzurindu

Najviac zahraničných bežcov prichádza z Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Veľkej Británie, Nemecka a Španielska. Najstarší je 81 ročný Andreas Ziegler z Nemecka

Ilustračný obrázok k článku Na maratónskej trati uvidíme aj úspešného chodca Mateja Tótha a expremiéra Mikuláša Dzurindu
17
Galéria
Zdroj: TASR

Už sa len pár krát vyspíme a prebudíme sa do maratónskeho rána. V Košiciach sa bude konať už 96 ročník Medzináridného maratónu mieru, ktorý je najstarším v Európe.

Zaujímavosti o maratóne

Jednotlivých disciplín MMM 2019 sa zúčastní viac ako 14 500 bežcov zo 62 krajín.

Maratón bude odštartovaný v nedeľu 6. októbra o 9:00 h. O 10 minút skôr sa na trať vydajú aj hendikepovaní športovci a inline korčuliari.

Časový limit pretekov je 6 hodín.

Podujatie bude vysielané naživo v priamom prenose na Jednotke RTVS.

Maratón v Košiciach je certifikovaný a ocenený známkou IAAF Silver Label a 5 Star Quality Road Race zo strany European Athletics.

Čestným hosťom MMM v projekte Po stopách maratónskych legiend je nórska bežkyňa Ingrid Kristiansen. Majsterka sveta, svetová rekordérka a víťazka maratónov v Londýne, Bostone, New Yorku a Chicagu.

Traťové rekordy

Držiteľmi platných traťových rekordov sú Lawrence Kimayo výkonom 2:07:01 z roku 2012 a Milliam Ebongom s výkonom 2:27:16 z roku 2018.

Do skupiny elitných atlétov MMM 2019 je zaradených celkom 25 bežcov. Najkvalitnejšími osobnými rekordami spomedzi nich disponujú Samuel Kosgei (2:06:56) a Merimma Mohammed (2:23:14).

V Košiciach sa v rámci MMM uskutočnia aj Majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu. Medzi favoritmi nechýbajú obhajca titulu Tibor Sahajda, či Jozef Urban a Marek Hladík. Medzi ženami sú favoritkami Silvia Schwaiger a Lucia Vlčáková.

Okrem profesionálnych atlétov sa jednotlivých disciplín zúčastnia i viaceré známe osobnosti.

Medzi nimi aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, víťaz všetkých pretekov Marathon Majors vo veteránskych kategóriách Ján Hazucha.

Tiež bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý má v Košiciach za sebou už 26 úspešných maratónskych vystúpení.

Zábava na trati

Na trati MMM bude umiestnených spolu 10 hudobných pódii, aby tak povzbudili bežcov a zabavili divákov.

Diváci, ale i bežci sa môžu zapojiť do 11. ročníka fotosúťaže Cvakni si maratón.

Špeciálny Maratónsky expres dovezie bežcov z celého Slovenska do Košíc v sobotu 5. októbra. Vlak odchádza z Bratislavy o 11:00 a prichádza do Košíc o 16:17.

Pre záujemcov bude k dispozícii limitovaná séria tričiek s detskými motívmi MMM. Výnos z predaja tričiek poputuje na podporu charitatívneho projektu Bež so srdcom.

Najviac zahraničných bežcov do Košíc prichádza z Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Veľkej Británie, Nemecka a Španielska.

Najstaršími účastníkmi sú 88 ročný Ján Komaromi, ktorý pobeží Minimaratón. V samotnom Maratóne je to 81 ročný Andreas Ziegler z Nemecka a v Polmaratóne 83 ročný Stanoje Jeremič zo Srbska.

V nedeľu 6. októbra bude do maratónskeho diania zapojených viac ako 1 000 usporia­dateľov, dobrovoľníkov, policajtov a záchranárov

Námestie maratónu mieru socha
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM