Eva Mikulová Správy

Na rozvoj Univerzitnej nemocnice chcú preinvestovať 6,5 milióna eur

Kliniku, kde sa liečia pacienti s ochorením COVID-19, chcú zrekonštruovať z fondov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Na rozvoj Univerzitnej nemocnice chcú preinvestovať 6,5 milióna eur
Zdroj: TASR/František Iván

Do konca tohto kalendárneho roka a v priebehu budúceho roka plánuje Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach prvé investície vo výške 6,5 mil. eur na rozvoj nemocnice.

Nemocnica získa financie kombináciou z vlastných zdrojov, mimoriadnych kapitálových zdrojov pridelených z Ministerstva zdravotníctva SR a z eurofondov.

Kde milióny „potečú“

• 3,2 mil. EUR na sanovanie vážnych havarijných stavov v nemocničných budovách a spustenie nových röntgenov a magnetickej rezonancie • 2,3 mil. EUR na rekonštrukciu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny • 1 mil. EUR na zabezpečenie zdravotníckej techniky pre liečbu pacientov COVID-19

„Vo výške 2,435 milióna eur musíme nevyhnutne riešiť neodkladné opravy, a to najmä havarijný stav vzduchotechniky, chladenia a kúrenia. V pláne je aj nákup záložného kompresora pre medicinálny vzduch pre areál na Triede SNP a pre Detskú fakultnú nemocnicu Košice. V prípade výpadku existujúceho kompresora by ostali obe nemocnice bez dodávky stlačeného vzduchu, ktorý je potrebný pre liečbu pacientov a pri operáciách na operačných sálach. Časť financií pôjde aj na modernizáciu práčovní, ktoré stále používajú technológie staré vyše 40 rokov,“ priblížil generálny riaditeľ Vladimír Grešš.

Takmer 385.000 eur z celkovej sumy pôjde na nevyhnutné stavebné úpravy pre umiestnenie a inštaláciu štyroch nových röntgenov. Dva majú byť nainštalované na Rastislavovej ulici, jeden v pavilóne Kliniky pracovného lekárstva a Neurologického oddelenia, a druhý v chirurgickom monobloku na treťom poschodí. Dva röntgeny umiestnia na urgentnom príjme na Triede SNP.

Samotné röntgeny zakúpila nemocnica ešte vlani v decembri, dohromady ich je sedem. Pre nezrealizované stavebné úpravy v prvej polovici tohto roka sa však podarilo nainštalovať len tri.

Ďalšie štyri by tak po ukončení verejného obstarávania na stavebné práce a ich realizácii mali slúžiť pacientom od jari 2021.

Aj novú magnetickú rezonanciu by mali uviesť do prevádzky v prvej polovici budúceho roku. Umiestnená bude v budove nového urgentného príjmu na Rastislavovej ulici. Náklady na stavebné úpravy presiahnu 380.000 eur.

Rekonštrukcia Kliniky infektológie

UNLP sa bude uchádzať aj o financie z európskych štrukturálnych fondov, konkrétne z výzvy na posilnenie kapacít v zdravotníckom systéme v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Pavilón, kde sídli Klinika infektológie a cestovnej medicíny, zrekonštruujú v budúcom roku. Ide o kliniku, kde sa aktuálne prioritne venujú liečbe pacientov s ochorením COVID-19.

V mimoriadne zložitom a zanedbanom stave je aj množstvo zdravotníckej techniky. „Milión eur, ktorý plánujeme investovať z kapitálových výdavkov, pokryje skutočne len to najnevyhnutnejšie. Prioritne by malo ísť o doplnenie zdravotníckej techniky pre liečbu pacientov s ochorením COVID-19,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP Martin Paulo.

V krátkom čase chce nemocnica zabezpečiť mobilný RTG prístroj a ultrazvukové prístroje, ktoré sa používajú na diagnostiku COVID pneumónie. V súčasnosti dopĺňajú vybavenie jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) tak, aby spĺňali najvyšší štandard.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM