Rôzne

Na sídlisku KVP zmodernizujú detské ihriská za 100-tisíc eur

Pripravujú verejné obstarávanie na hracie prvky pre všetkých 19 detských ihrísk. Začiatok prác je naplánovaný v júni, ukončené majú byť v závere októbra.

Ilustračný obrázok k článku Na sídlisku KVP zmodernizujú detské ihriská za 100-tisíc eur
4
Galéria
Zdroj: FB KVP-najkrajšie sídlisko

Na opravu a modernizáciu detských ihrísk vyčlenila košická mestská časť (MČ) Sídlisko KVP vo svojom rozpočte sumu 100-tisíc eur, ide o najväčšiu investíciu za posledné roky.

Informovala o tom Ivana Padová s tým, že aktuálne sa pripravuje verejné obstarávanie na hracie prvky pre všetkých 19 detských ihrísk, ktoré má MČ v správe. Začiatok prác je naplánovaný v júni, ukončené majú byť v závere októbra.

Ihriská pre rôzne vekové kategórie

Bezpečné a kvalitné detské ihriská na sídlisku podľa starostu uvedenej MČ Ladislava Lörinca dlhodobo chýbajú, na KVP je pritom mnoho mladých rodín s deťmi, ktoré miestnemu úradu pravidelne adresujú podnety na zlepšenie situácie s ihriskami. Informácie o požiadavkách obyvateľov získava aj z vypracovanej koncepcie detských ihrísk. „Niekde im chýba tieň, inde lavička, niektoré prvky sú zastarané, iné sa zas netriafajú do príslušnej vekovej skupiny detí,“ uviedol Lörinc.

Mestská časť analyzuje súčasnú sieť ihrísk, ich prvkov, mobiliáru, povrchov, vhodnosti umiestnenia aj oplotenia. „Ihriská od dokončenia sídliska prešli len kozmetickými úpravami, revíziami a drobnými obnovami. Ich možnosti sa doplnili sporadicky a väčšinou náhle a neuvážene. Veľa ihrísk s rovnakými funkciami a prvkami sa nachádza blízko seba, ich ponuka je veľmi monotematická a nepríťažlivá. Pracujeme na koncepcii, ktorá v sebe bude zahŕňať ihriská nielen pre najmenšie deti, ale aj školákov, mládež, dospelých či seniorov,“ uviedol vedúci oddelenia stratégie a rozvoja miestneho úradu Marián Hudák.

Podľa jeho slov sa pracuje na dopĺňaní dát, akými sú napríklad vzdialenosti medzi jednotlivými ihriskami.

„Chceme, aby mal každý obyvateľ kvalitné detské ihrisko do 90 metrov od svojho bloku, aby mohol objavovať sídlisko aj vďaka tomu, že ihrisko na Hemerkovej ulici ponúkne odlišné možnosti ako ihrisko na Wuppertálskej,“ dodal s tým, že rôznorodosť ihrísk by mala reflektovať najmä potreby obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM