Eva Mikulová Správy

Na sídlisku Ťahanovce budú opäť loviť diviaky

Premnožené diviaky stále ohrozujú obyvateľov sídliska a nebezpečné môžu byť aj kvôli výskytu Afrického moru ošípaných.

Ilustračný obrázok k článku Na sídlisku Ťahanovce budú opäť loviť diviaky
Zdroj: FB sídlisko Ťahanovce

Už túto sobotu 28. septembra sa bude opäť konať hon a lov na diviaky v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce. Bude ho robiť opäť poľovnícke združenie Lovena ako aj naposledy vo februári, kedy odstrelili 11 diviakov.

Premnožene diviaky už roky trápia obyvateľov sídliska. Kvôli blízkemu lesu často vybiehajú až do obývaných zon a sú tak reálnou hrozbou. Rizikové sú i kvôli možnej nákaze africkým morom ošípaných.

Možno bude aj ďalší lov

Ako informuje MČ Sídlisko Ťahanovce, lov bude v juhovýchodnej časti sídliska smerom od ČS Shell cez Sad mládeže smerom k Zelenému dvoru.

Vybraný termín je posledný možný v rámci povolenia, ktoré mestská časť obdržala od okresného úradu, avšak kvôli bujnej vegetácii Lovena uskutočnenie honu doteraz nedoporučovala.

Väčší počet diviakov zaznamenali aj v severozápadnej časti sídliska a preto vedenie samosprávy i samotná Lovena zvažujú do zimy zrealizovať ešte jeden hon na tejto strane sídliska v čase, kedy opadne lístie a hon bude efektívnejší.

Starosta MČ Miloš Ihnát informoval aj o preventívnych krokoch: „Ide najmä o čistenie pozemkov od náletových drevín, hľadanie ďalších možností na vytvorenie bariéry pre vstup zveri do obytnej zóny. Podľa zástupcov poľovníckeho združenia v podmienkach sídliska Ťahanovce však nepripadajú do úvahy žiadne iné opatrenia, okrem odstrelu, pretože sú neúčinné; diviaky roztrhajú, či podlezú ploty a na prítomnosť ľudí si úplne zvykli.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM