Správy

Na SlovakiaTech Forum-Expo 2019 sa predstaví viac ako 100 spíkrov, FOTO

Podujatie je zamerané je na vedu, výskum a inovácie v priemysle a priemyselných technológiách, energetike, logistike a v oblasti životného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku Na SlovakiaTech Forum-Expo 2019 sa predstaví viac ako 100 spíkrov, FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR

Viac ako 100 domácich a zahraničných spíkrov a vyše 1000 účastníkov očakávajú organizátori druhého ročníka medzinárodného inovačného a technologického veľtrhu a odbornej konferencie SlovakiaTech Forum-Expo 2019 v Košiciach.

Koná sa v Kulturparku a potrvá do štvrtka 10. októbra.

Podujatie sa začalo v utorok 8. októbra. Zamerané je na vedu, výskum a inovácie v priemysle a priemyselných technológiách, energetike, logistike a v oblasti životného prostredia.

Tri tematické okruhy

Tento rok ponúka tri tematické okruhy, venujú sa smart riešeniam, najnovším technologickým inováciám a prezentácii inovatívnych slovenských firiem či študentov a škôl.

„SlovakiaTech 2019 oproti minulému roku narástlo na tri dni a tri pódiá. Po prvýkrát tu máme aj expozíciu Top tech firma, kde sa nám podarilo ukázať tie najinovatívnejšie slovenské firmy. Takisto máme aj sprievodný program – workshopy, Food festival,“ povedal odborný garant, prezident SlovakiaTech Forum-Expo 2019 a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov.

Svetová špička

Slovensko kleslo v rebríčku v počte robotov na 10.000 zamestnancov z prvej pätnástky do prvej dvadsiatky. Uviedol to súčasný minister hospodárstva SR Peter Žiga.

„Dnes sa nachádzame na 16. mieste. Oproti svetovému priemeru sme na tom stále dobre. Na Slovensku pracuje na 10.000 zamestnancov 165 robotov. Celosvetový priemer je 99 a v Európe 114. Stále sme nadpriemerní a najlepší v rámci strednej a východnej Európy, ale nesmieme zaspať. Robotizácia a automatizácia je budúcnosť, či chceme alebo nie,“ povedal s tým, že pokiaľ bude priemysel na Slovensku stále tvoriť viac ako štvrtinu HDP, bude sa tomu musieť prispôsobiť.

„Myslím si, že k tomu prispieva aj táto konferencia, pretože vytvára informovanosť nielen pre svet priemyslu a podnikania, ale aj pre vysoké školy, študentov a laickú verejnosť, ktorá tiež svojím spôsobom prispieva k tomu, aby sme sa posúvali ďalej,“ dodal.

Pre digitalizáciu, robotizáciu a príchod nových technológií patrí Slovensko z hľadiska štruktúry pracovného trhu medzi najohrozenejšie.

Myslí si to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. V tejto súvislosti zopakoval potrebu zaviesť minimálne na gymnáziách povinnú maturitu z matematiky tak, ako to urobili okolité krajiny V4.

„Verím, že už na budúci školský rok by sa mohol začať tento projekt minimálne pilotovať a v tom štvorročnom cykle by sa mohlo úplne nabehnúť na povinnú maturitu z matematiky na vybraných školách,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM