Eva Mikulová Správy

Na Slovensku len v košickej zoo uvidíte leoparda čínskeho. "Vrátil" sa po tridsiatich rokoch, FOTO

Leopard čínsky sa stal novým obyvateľom košickej ZOO. Návštevníci ho môžu pozorovať v zrekonštruovanom výbehu objektu pre veľké mačkovité šelmy.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku len v košickej zoo uvidíte leoparda čínskeho. "Vrátil" sa po tridsiatich rokoch, FOTO
3
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Atraktívny leopard je najnovším prírastkom v košickej zoo.

Veľký drak

„Trojročného samca menom Ju-Long , čo v čínštine znamená veľký drak, sme získali na odporúčanie koordinátora z Tierpark Haggenbeck. Zoologická záhrada Košice sa postarala aj o partnerku pre Ju-Longa. Šestnásťmesačná samica Tina pricestovala zo ZOO Krakov. V súčasnosti sa aklimatizuje vo vnútornom chovnom zariadení," hovorí zoológ Patrik Pastorek.

Keďže leopardy sú samotárske šelmy, ktoré opačné pohlavie vyhľadávajú len v období rozmnožovania, budú sa Ju-Long a Tina nateraz vo výbehu striedať.

V Košiciach už v minulosti túto krásnu šelmu chovali. Zoologická záhrada Bojnice darovala štvormesačné leopardie mláďa do Košíc ešte pred oficiálnym otvorením ZOO. Vyznačoval sa melanistickým sfarbením, jeho srsť bola teda čierna.

Obýval jednu z expozícií starého šelminca, ktorý stál na mieste terajšieho chovného zariadenia pre tulene. V roku 1990 uhynul, a tým sa chov leopardov v ZOO Košice na 30 rokov prerušil.

V prírode je ohrozený

Leopard čínsky je jedným z najohrozenejších poddruhov leoparda škvrnitého (Panthera pardus), najrozšírenejšej mačkovitej šelmy sveta. Celkovo poznáme deväť poddruhov leoparda. V prírode prežíva menej ako 250 jedincov leoparda čínskeho. Preto patrí ku kriticky ohrozeným. Ostrovčekovito obýva severnú Čínu.

Jeho prirodzeným prostredím sú lesy v horských oblastiach a stepi. Od ostatných poddruhov leoparda sa odlišuje tmavším podkladovým sfarbením, ktorým sa viac podobá na jaguára (Panthera onca).

Geneticky má leopard čínsky veľmi blízko k leopardovi amurskému (Panthera pardus orientalis). Populácia leoparda čínskeho v ľudskej opatere je veľmi malá. Podľa dostupných informácií žije v 24 inštitúciách sveta asi 50 týchto šeliem. Z nich až 43 obýva zoologické záhrady Európy. Pre tento druh sa vedie záchranný program (EEP).

Na Slovensku môžete leoparda čínskeho vidieť len v Zoo Košice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM