Alexandra Kolínská Rôzne

Na toto sa vám zbehnú slinky! Pozrite, aké veľkonočné jedlá odporúča kuchár z košickej reštiky!

Zdravo pripravené pochúťky, ktoré ale nestrácajú punc tradície slovenského veľkonočného stola. Inšpirujte sa jednoduchými radami špičkového košického kuchára.

Ilustračný obrázok k článku Na toto sa vám zbehnú slinky! Pozrite, aké veľkonočné jedlá odporúča kuchár z košickej reštiky!
Zdroj: Dnes24.sk

Neviete ešte čo budete variť? Rozmýšľate, že by ste vyskúšali niečo nové? Inšpirujte sa nápadmi špičkového kuchára z najznámejšej košickej reštiky Camelot v Košiciach. Miroslav Tima pre nás pripravil kompletné menu na veľkonočné sviatky. Inšpirujte sa jeho receptom a radami a dajte nám vedieť ako sa vám obed vydaril!

„Medzi tradičné veľkonočné pokrmy patrí napríklad taká šunka, klobása, vajíčko, zelenina či syr. To v žiadnej domácnosti nesmie chýbať. Ale v reštautáciách je to skôr zajac a jahňacie mäso. Čo sa týka bezmäsitých jedál, tak by som povedal, že tam sa hodí špenát, alebo ryba,“ uviedol kuchár Miroslav Tima.

Prezradil nám, že on sám má celkom rád pečené jahňacie mäso, marinované s bielym jogurtom, s tymiánom a rozmarínom. „Treba na to celkom veľa bieleho jogurtu, natrieť – namarinovať s ním mäso, nechať cez noc stáť a upiecť. Taký jednoduchý, ale vynikajúci pokrm,“ povedal.

Celý postup:
Na výbornú jahňacinku nám prezradil aj presný postup a potrebné suroviny.

„Jahňacie mäso treba rozrezať a celé vyklopiť. Potom ho dobre pomasírovať v bielom jogurte, osoliť, okoreniť podľa chuti a na to ešte plus tymián a rozmarín. Ako príloha môžu byť napríklad aj pečené zemiaky,“ prezradil nám.

Suroviny:

  • 1 kg jahňacieho stehna
  • 500 ml bieleho jogurtu
  • soľ, korenie, tymián, rozmarín – podľa chuti

Špičkový šéfkuchár z košického Camelotu nám pomohol zostaviť aj odporúčané menu na Veľký piatok a Veľkonočný pondelok. Pozrite sa, čo by si počas sviatkov navaril Miroslav Tima.

Veľký piatok:

Polievka: Špenátová
Hlavné jedlo: Pstruh s cestovinami/ša­fránovým rizotom

Ja uprednostňujem ryby, hlavne tie naše ako pstruhy, kapra alebo lososa, ktorý však už nepatrí k slovenským. Skôr by som uprednostnil niečo jednoduché zo pstruha s cestovinami alebo so šafránovým rizotom," povedal k pokrmu.

Veľkonočný pondelok:

Polievka: Bez polievky

„Na Veľkonočný pondelok by som moc polievky neodporúčal. V tento deň sú totiž bohaté predjedlá, ako obložené misy so šunkou, klobásou, vajíčkami, syrom a zeleninou. Pečivo je najlepšie, keď si upečiete vlastné. Ja som doma na Veľkú noc zvykol piecť aj pečivo aj knedľu,“ priznal.

Hlavné jedlo: Jahňacie marinované s bielym jogurtom

"Na pondelok by som zvolil to jahňacie mäso, alebo zajačika veľkonočného ušatého :D " zavtipkoval na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM