Správy

Na Triede SNP podbíjajú koľajnice: Uzavrú prejazd Ružínska-Laborecká

Na Triede SNP v Košiciach v súčasnosti podbíjajú koľajnice, pre práce uzavrú v strede týždňa prejazd Ružínska-Laborecká.

Ilustračný obrázok k článku Na Triede SNP podbíjajú koľajnice: Uzavrú prejazd Ružínska-Laborecká
Zdroj: TASR

Počas kontrolného dňa v závere uplynulého týždňa o plánovaných prácach informoval Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate.

„Na trať sa ukladajú špeciálne ekologické rohože z recyklovaných materiálov slovenskej výroby,“ uviedol s tým, že podbíjačka už naplno pracuje v úseku od Ipeľskej ulice po Popradskú, koľajnice podbíjala aj počas víkendu. Košice sú podľa Bálinta prvým mestom na Slovensku, kde sú spomínané rohože použité. Dodal, že znižujú hluk a zároveň absorbujú vodu, ktorá v zime nezamrzne a v lete sa bude odparovať.

Všetky križovatky na Triede SNP sú pre motorové vozidlá prejazdné, len na uvedenej pri budove Magistrátu mesta Košice nemajú ešte stavbári položené električkové koľajnice, a práve preto ju musia uzavrieť. Uviedli, že ak im počasie bude priať, ukončia tieto práce v polovici februára. Pre osobnú dopravu uzatvoria križovatku Ružínska – Trieda SNP – Laborecká v stredu 7. februára ráno po dopravnej špičke.

„Koľajnice len na tejto jedinej malej križovatke neboli uložené preto, lebo sme chceli predovšetkým uľahčiť osobnej doprave na Triede SNP, aby tam motoristi mali v rámci daných možností čo najmenšie dopravné obmedzenia. Minulý rok sme mali cieľ, urobiť a sfunkčniť na ‚Terase‘ najmä všetky hlavné križovatky, čo sa aj stalo. Robíme teraz naozaj všetko preto, aby sme Triedu SNP pre motorové vozidlá sprejazdnili celú v plnom profile čo najskôr," skonštatoval Bálint.

Dopravný inžinier Pavel Titl poukázal aj na ďalší dôvod, prečo len na tomto jedinom úseku trate nemohli byť doteraz uložené koľajnice. „V tejto križovatke sa totiž priamo na prejazde technologicky spájajú dve ucelené časti stavby, jedna tam končí, druhá začína, a spájajú sa tam nielen koľajnice, ale i všetky inžinierske siete," zdôraznil.

V súvislosti s chystaným uzavretím spomínanej križovatky apeluje viceprimátor Košíc Martin Petruško predovšetkým na vodičov motorových vozidiel, aby boli tolerantní, trpezliví, avšak najmä opatrní, aby si všímali a rešpektovali nové dopravné značenia, ktoré budú rozmiestnené kvôli uzáverám komunikácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM