Rôzne

Na východe nič nie je? Za týmito atrakciami k nám chodia až z Japonska!

Vedeli ste, že päť zo siedmich slovenských lokalít zoznamu svetového dedičstva UNESCO leží na východe Slovenska? Pozrite si, na čo môžeme byť právom hrdí!

Ilustračný obrázok k článku Na východe nič nie je? Za týmito atrakciami k nám chodia až z Japonska!
Zdroj: shutterstock

Chodník korunami stromov

Minulú jeseň otvorili v Bachledovej doline, neďaleko obce Ždiar v okrese Poprad, chodník korunami stromov. Okamžite sa stal vyhľadávanou atrakciou Slovákov aj zahraničných turistov.

Chodník korunami stromov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Spišský hrad

Spišský hrad je jeden z najväčších stredovekých hradov v strednej Európe. Hrad pochádzajúci z 12. storočia sa môže popýšiť aj zápisom v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dostal sa aj do rebríčka TOP 25 najkrajších európskych hradov a zámkov, ktorý zverejnil cestovateľský portál offtoeurope.com.

Spišský hrad
3
Galéria
Zdroj: wikimedia.com

Dóm sv. Alžbety

Hlavnou dominantou Košíc je monumentálna gotická katedrála Dóm sv. Alžbety. Stavba je najväčším kostolom na Slovensku a zároveň najvýchodnejšie ležiacou katedrálou západného typu v Európe.

Dóm sv. Alžbety
4
Galéria
Zdroj: shutterstock

Slovenský raj

Slovenský raj patrí k najkrajším prírodných areálov Slovenska. Oblasti horského pásma chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.

Najobľúbenejšími cieľmi výletníkov sú napríklad Prielom Hornádu, Kláštorisko, vodopády či jaskyne alebo Tomášovský výhľad. Ten je jedným z najpopulárnejších miest v oblasti. Skalná galéria nad Prielomom Hornádu, pri dobrej viditeľnosti aj s výhľadom na Vysoké Tatry, je aj obľúbeným horolezeckým terénom.

Slovenský raj
10
Galéria
Zdroj: TASR

Gejzír Herľany

Herliansky gejzír je unikátny tým, že strieka studenú vodu. Umelo ho navŕtali ešte v 19. storočí, vrt ukončili v roku 1875 v hĺbke 405 metrov, odvtedy možno datovať pravidelné erupcie.

Gejzír Herľany
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bardejovské Radničné námestie

Bardejov je jedným z najstarších slovenských miest. Pamiatky v historickom centre sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. O Bardejove sa hovorí, že je najgotickejším mestom na Slovensku. Jeho centrum tvorí ucelený súbor historických budov, ktorý ohraničuje takmer súvislý pás mestského opevnenia. Ústrednou plochou historického jadra je obdĺžnikové námestie obstavané radom starobylých meštianskych domov s typickými štítovými priečeliami s podlomenicami.

Foto: I, Krokodyl, Bardejov namesti 3773, CC BY-SA 3.0 / Zdroj: wikimedia.com

Pozdišovce

Prvá písomná zmienka o pozdišovskom hrnčiarstve pochádza z 11. októbra 1416 a je najstaršia svojho druhu na Slovensku. Väčšinou boli hrnčiarmi v Pozdišovciach otcovia a ich synovia.Typické výrobky s ľudovými vzormi kedysi zaplavovali pulty obchodov či trhovísk na Slovensku aj za hranicami našej krajiny.

Obrazom z obce Pozdišovce
8
Galéria
Zdroj: Obec Pozdišovce

Zemplínska šírava

Zemplínska šírava je obľúbeným miestom rekreácie ľudí z celého východu Slovenska. Často ju nazývajú aj východoslovenským morom. Je 12. najväčšia jazerná plocha v Európe. Vybudovaná bola za účelom protipovodňovej ochrany v 60. rokoch minulého storočia. Má najväčší retenčný objem a 2. najväčšiu zátopovú plochu z vodných nádrží na Slovensku. Vodná plocha je dlhá maximálne 11 kilometrov a široká štyri kilometre. Hladina šíravy dosahuje na najhlbšom mieste výšku 14 metrov.

Láka aj v tomto období: Jesenná Šírava na fotkách
21
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry sú najvyšším pohorím a zároveň jediným horstvom na Slovensku. V republike asi niet Slováka, ktorý by nebol na naše veľhory pyšný! Sú cieľovou destináciou pre tisícky milovníkov prírody, dovolenkárov, fanúšikov turistiky, lyžovania aj relaxu.

Medzi najobľúbenejšie vrcholy Vysokých Tatier patria Gerlachovský štít, Lomnický štít, Vysoká, Rysy, Kriváň, Slavkovský štít a mnohé ďalšie krásky. Vysoké Tatry sa tiež pýšia nádhernými sedlami, dolinami aj vodstvom. Patria do Tatranského národného parku (TANAP).

Vysoké Tatry
4
Galéria
Zdroj: pixabay

Tokajská oblasť

Vinohradnícka oblasť Tokaj je geograficky uzatvorená oblasť vinohradníctva a vinárstva v povodí rieky Bodrog. Tokajské vína majú unikátnu farbu od svetložltej cez medové odtiene až po tmavozlatú. Chuť je taká výnimočná, že ju nemožno porovnať s nijakým iným vínom. Kvalitný mok dozrieva v dubových sudoch v stredovekých tufových pivniciach.

Tokajská oblasť - Kráľovský Chlmec
5
Galéria
Zdroj: traveltipy.com

Súbor drevených kostolíkov

Východoslovenské drevené kostoly sú pre turistov magnetom. Ich ojedinelosť spočíva najmä v ich architektúre a technológii výstavby. Postavené boli bez použitia jediného klinca. Stavali ich na území, ktoré vždy oplývalo dostatkom dreva z bohatých lesov karpatského oblúka.

Tieto drevené stavby sakrálneho charakteru tvoria osobitnú skupinu v pamiatkovom fonde Slovenska. Do tohto súboru oficiálne patrí pod uvedeným názvom 27 objektov, ktoré sú zapísané medzi národné kultúrne pamiatky.

Súbor drevených kostolíkov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach vzniklo 1. septembra 1991 ako prvé na svete, ktoré prezentuje tvorbu maliara so slovenskými koreňmi a zároveň kráľa pop-artu. Keď jeho brat John Warhola ako 82-ročný navštívil Medzilaborce, povedal, že tamojšie múzeum považuje za krajšie, ako je vo Warholovom rodisku v Pittsburghu.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Výnimočná jaskyňa, ktorú nájdete v Revúckej vrchovine, je doslova svetovou raritou a unikátnym prírodným javom podzemného krasu. Zaujme rôznorodosťou a bohatosťou aragonitovej výplne a zvláštnym vývojom podzemných priestorov. Vďaka unikátnej výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ochtinská aragonitová jaskyňa
5
Galéria
Zdroj: TASR

Oltár Majstra Pavla z Levoče

Gotický oltár v kostole Sv. Jakuba v Levoči je najvyšším gotickým oltárom na svete. Jeho výška je 18,62 metra. Zapĺňa priestor svätyne od podlahy až po klenbu. Vznikol v dielni Majstra Pavla z Levoče v rokoch 1508 až 1510. Dokončený bol v roku 1517.

Oltár Majstra Pavla z Levoče
3
Galéria
Zdroj: TASR

Krásne Východniarky

Na východe Slovenska sa je za čím obzerať! A nemyslíme tým iba prírodné a historické krásy tohto regiónu. Z kraja pod Tatrami pochádzajú najkrajšie dievčatá a ženy! Veď sa len pozrite na zoznam víťaziek Miss. A ak sa chcete presvedčiť na vlastné oči, stačí, keď vybehnete na ulicu!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM