Eva Mikulová Rôzne

Na železničnej stanici polícia najčastejšie rieši neprispôsobivých občanov

Hliadky železničnej polície zabezpečujú poriadok nielen na železničnej stanici, ale aj v okolí stanice, v železničných budovách a tiež vo vlakoch

Ilustračný obrázok k článku Na železničnej stanici polícia najčastejšie rieši neprispôsobivých občanov
13
Galéria
Foto: Eva Mikulová

I keď je naša košická hlavná stanica jedna z najkrajších na Slovensku, cestujúcich sužujú otravní bezdomovci a asociáli, ktorí sa často potulujú v okolí stanice ale i priamo v nej.

Obhliadky sú v nepravidelných časoch

Na poriadok a bezpečnosť na železničnej stanici dohliadajú hliadky železničnej polície, ktorá od roku 2011 patrí pod Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Súkromná bezpečnostná služba pracuje na stanici od 1. 10. 2017. „V súčasnosti zabezpečuje ochranu majetku ŽSR na ŽST Košice jedna hliadka SBS. ŽSR spolupracujú aj s políciou, hliadky polície vykonávajú obhliadky na železničnej stanici niekoľkokrát denne v nepravidelných intervaloch, aby si neprispôsobiví občania nemohli zvyknúť, že je to v konkrétnych časoch,“ informovala nás hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

„Na zabezpečenie verejného poriadku, ochrany života, zdravia i majetku je vyčlenený dostatočný počet príslušníkov policajného, ktorí plnia svoje úlohy aj na železničnej stanici Košice a ich úlohou je nielen zabezpečiť železničnú stanicu Košice, ale aj okolie stanice, železničné budovy a tiež vlaky. Situáciu v služobnom obvode monitorujú. K dispozícii sú okrem iných služieb aj hliadky pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ Košice, ktoré sú vysielané operačným strediskom, ak si to bezpečnostná situácia bude vyžadovať,“ dodáva krajská policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Vyššia bezpečnosť

Hliadky železničnej polície sa venujú najmä priestupkom na úseku verejného poriadku , majetku a taktiež priestupkom v zmysle zákona o dráhach a doprave na dráhach.

„Ide o prechody cez koľaje , priestupky cestujúcej verejnosti, poškodzovanie zariadení, ktoré majú vplyv na železničnú dopravu a podobne. Z taktického hľadiska presný počet síl a prostriedkov PZ nezverejňujeme,“ vysvetľuje J. Mesárová.

Najnebezpečnejšie je na stanici počas noci alebo aj cez zimné mesiace. „Od kedy pôsobí na stanici SBS, sa však bezpečnosť zvýšila a frekvencia neprispôsobivých občanov je nižšia. I naša SBS najčastejšie rieši neporiadok, nedisciplinovanosť zo strany neprispôsobivých občanov, obťažovanie verejnosti a slušných cestujúcich zo strany asociálov, zdržiavanie sa neprispôsobivých osôb, ktoré nikde necestujú v priestoroch ŽST Košice,“ dodáva M. Pavlíková.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM