Rôzne

Nadšenci dvoch kolies si prídu na svoje: Košický kraj súčasťou cykloportálu

Dobrá správa pre všetkých vyznávačov pohybu na dvoch kolesách v Košickom kraji. Čo môžu využívať?

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci dvoch kolies si prídu na svoje: Košický kraj súčasťou cykloportálu
Zdroj: TASR

Cyklotrasy v Košickom kraji už nájdu vyznávači pohybu na dvoch kolesách na portáli Slovenského cykloklubu www.cykloportal.sk. K doterajším podstránkam štyroch krajov totiž pribudol piaty. Súčasťou sú okrem základných údajov aj koordináty GPS. Na území Košického kraja je v súčasnosti vyznačených 1638 kilometrov cykloturistických trás. Sú propagované prostredníctvom webových stránok KSK, správcov cyklotrás, organizácií cestovného ruchu a samospráv. Tieto stránky poskytujú základné informácie o trasách, ich smerovaní, dĺžke, povrchu a prevýšení, avšak bez možnosti stiahnutia GPS koordinátov, prípadne možnosti upozorniť na problém na trase.

Slovenský cykloklub zriadil a prevádzkuje portál www.cykloportal.sk. Sú prezentované na ňom len povolené, registrované a vyznačené cykloturistické trasy a to podľa jednotlivých krajov.

„Zriadením ke.cykloportal.sk sme získali jednotnú internetovú platformu na prezentáciu cykloturistických trás. Cykloturistom to prinesie možnosť pracovať s dátami na vyššej úrovni. Svojím zameraním na špecifickú cieľovú skupinu umožňuje portál lepšiu prezentáciu tohto segmentu. Veríme, že prinesie aj viac cykloturistov do Košického kraja,“ hovorí krajská cyklokoordinátorka Adriana Šebešová z odboru kultúry a cestovného ruchu Úradu KSK.

Podstránka ke.cykloportal.sk, ktorá sa bude postupne dopĺňať a aktualizovať, predstavuje komplexný informačný portál o cykloturistických trasách v Košickom kraji, vrátane zobrazenia na mape a možnosti stiahnutia GPS koordinátov v dvojsekundových intervaloch s presnosťou na dva metre. Portál bude zároveň prinášať informácie o rôznych cyklistických podujatiach v kraji. Stránka bude prepojená so stránkami a aplikáciami organizácií cestovného ruchu v Košickom kraji, správcov cyklotrás, samospráv a KSK. Na portáli bude postupne sprístupnených 87 cykloturis­tických trás s dĺžkou viac ako 1600 kilometrov, ako aj stovky fotografií.

Náklady na zriadenie tohto portálu, vrátane obstarania chýbajúcich dát, boli takmer 13 000 eur. Financovanie bolo zabezpečné z rozpočtu KSK z podprogramu cestovný ruch. Ročné náklady na ďalšiu prevádzku predstavujú 1000 eur. Portál vznikol v roku 2014 a spúšťal sa postupne podľa jednotlivých krajov. Ročne ho navštívi viac ako 60 000 ľudí. V súčasnosti je spracovaný len v slovenskom jazyku, ale pripravuje sa jeho anglická mutácia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM