Richard Rovinsky Kultúra

Nahradia raz počítače úplne učiteľov, alebo je to len pomôcka pri výučbe?

Dnešným dňom sa približujú Košice trendu moderného sveta a zavádza do škôl nové metódy výučby.

Mesto Košice uzatvorilo dnes so spoločnosťou Microsoft Slovakia memorandum o porozumení v rámci projektu Partneri vo vzdelávaní, ktorého snahou je aktívne zlepšovanie prístupu k technológiám a zlepšenie ich využitia vo výučbe.
„Cieľom memoranda je zlepšiť prístup k informačným a komunikačným technológiám (IKT) a k ich používaniu v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice," uviedol Jaro Kerner z referátu styku s verejnosťou a médiami Magistrátu mesta Košice. Dodal, že podpisom memoranda sa obe strany zaviazali k tomu, že budú spoločne podporovať využívanie IKT pri práci s deťmi a stimulovať vzdelávacie prostredie podporujúce poznávací i spoločenský rozvoj. Spoločne budú pôsobiť aj v oblasti vytvárania kvalitných podmienok na rozvoj a vzdelávanie pedagógov v oblasti digitálnej gramotnosti.
„Výsledkom našej spolupráce bude tiež spoločná podpora rozvoja znalostnej spoločnosti vytvorením moderného učebného prostredia v školách a princípu, že všetkým deťom, bez ohľadu na ich kultúrne, sociálne alebo fyzické rozdiely, by mali byť poskytnuté rovnaké možnosti prístupu k novým technológiám," uviedla po podpise memoranda Martina Slabejová, riaditeľka pre verejnú správu slovenskej pobočky spomínanej spoločnosti.
Podpisom memoranda sa košické školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice začlenili aj do ojedinelého projektu Notebook pre každého žiaka. „Jednou z priorít mesta Košice v oblasti školstva je zavádzanie moderných pedagogických metód a inovácií do vzdelávania. Teší ma preto, že sme dnes prehĺbením spolupráce so spoločnosťou Microsoft otvorili dvere inovatívnemu projektu, ktorý pomáha učiteľom a žiakom objavovať nové horizonty vo vzdelávaní. Podpisom memoranda sa tri základné školy mesta Košice, ktoré prejavili záujem a majú podmienky na jeho realizáciu, zaradili medzi lídrov v oblasti zavádzania a integrácie digitálnych technológií do vzdelávacieho procesu na Slovensku. V každej z nich vybudujeme unikátnu triedu so vzdelávacím prostredím bohatým na technológie, v ktorom bude mať každý žiak k dispozícii na vzdelávanie svoj notebook. Učitelia, ale aj žiaci sa tak ocitnú v novom prostredí, ktoré im pomôže lepšie sa pripravovať na svoju budúcnosť,” zdôraznil po podpise memoranda primátor mesta Košice František Knapík.
Do projektu Notebook pre každého žiaka, ktorý funguje už v šiestich triedach na Slovensku, sa zapojí ďalších 72 žiakov a šesť učiteľov z troch košických škôl. Spoločnosť Microsoft Slovakia podporí projekt sumou 10.000 eur (301.260 Sk), mesto Košice sa na projekte bude podieľať sumou 6000 eur (180.756 Sk).

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM