Alexandra Kolínská Kultúra

Nájdite poklady v Košiciach a aj v okolí: Pomôže vám informačný bod na Hlavnej

V Košiciach na Hlavnej ulici bol vytvorený takzvaný Regionálny informačný bod. Ten má pomôcť turistom ale aj domácim výletníkom objaviť historické a prírodné poklady v našom meste a aj v okolí.

Ilustračný obrázok k článku Nájdite poklady v Košiciach a aj v okolí: Pomôže vám informačný bod na Hlavnej
Zdroj: TASR

Regionálny informačný bod (RIB) programu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita slávnostne otvorili v priestoroch Barkóczyho paláca na Hlavnej ulici 48 v Košiciach. Záujemci tu nájdu informácie a tipy o zážitkových podujatiach, prírodných krásach, či pamätihodnostiach, ktoré stojí za to spoznať a navštíviť v Košickom kraji.

Prevádzkovateľom tejto vstupnej brány do regiónu a implementačným orgánom pre program Terra Incognita je Kultúrne centrum (KC) KSK. Od modernizácie a interiérového dovybavenia priestorov si sľubuje výrazný posun v kvalite poskytovaných služieb.

Nové inšpirácie

Základnou myšlienkou je rozvoj kultúrneho turizmu. „Chceme vytvoriť kvalitnú ponuku pre návštevníkov nášho kraja a motivovať ich k výletom, cestám a zážitkom, aby spoznávali prírodné a historické bohatstvo, tradície a ďalšie atrakcie a zaujímavosti v našom kraji,“ uviedla riaditeľka Kultúrneho centra KSK Lenka Vargová Jurková. Dlhodobejším cieľom RIB, ako aj programu Terra Incognita je podľa nej vypestovať u návštevníkov kraja zvyk vracať sa k ponúknutému zdroju informácií pre vždy novú cestovateľskú inšpiráciu.

Informačný bod aj cez víkendy

RIB je aktuálne otvorený počas pracovných dní od 9.00 do 18.00 h, personál tvoria dvaja pracovníci. V budúcom roku by podľa plánov toto infocentrum malo fungovať aj cez víkendy. Zámerom je tiež vytvorenie komplexného informačného internetového portálu s balíkom ponúk a služieb pre turistov. Interiér RIB vznikol podľa návrhu architekta Martina Schallera ako prepojenie histórie a súčasnosti, čím zhmotnil aj jednu zo základných myšlienok programu Terra Incognita. Súčasťou je aj galerijný priestor.

Pre všetky regióny

Pri príležitosti oficiálneho otvorenia RIB zároveň uviedli do života dve nové publikácie, ktorých vydavateľom je KC KSK. Prvá z nich – Sprievodca zaujímavosťami Košického kraja bude slúžiť ako kniha nápadov na potulky po známych i neznámych atraktivitách všetkých štyroch regiónov Košického kraja. Dokumentuje, že Abov, Zemplín, Gemer i Spiš ponúkajú množstvo cieľov, za ktorými nie je náročné vycestovať.

Spoznaj kraj plný pokladov

Druhá publikácia Spoznaj kraj plný pokladov je pracovným zošitom pre základné školy a primárne bude slúžiť žiakom ako materiál pre štúdium témy Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra. Autori a zostavovatelia textu sú však presvedčení, že si nájde svoje miesto aj v rodinách a domácnostiach žiakov, a stane sa inšpiráciou pre ich rodičov a starých rodičov, aby sa spolu s deťmi a vnúčatami vydali objavovať poklady Košického kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM