Alexandra Kolínská Správy

Najmenšej mestskej časti Košíc môžu mnohí závidieť: Takmer nemá nezamestnaných!

Najmenšia košická mestská časť si robí úpravy ciest svojpomocne. Lorinčík pritom na takéto práce nevie využiť ľudí na aktivačných prácach. Takmer totiž nemá nezamestnaných.

Ilustračný obrázok k článku Najmenšej mestskej časti Košíc môžu mnohí závidieť: Takmer nemá nezamestnaných!
Zdroj: TASR

Najmenšia košická mestská časť – Lorinčík má podľa jej starostu Jozefa Hovanca len 560 obyvateľov, čo sa odráža aj na príjme z podielových daní. „Tie sú prerozdeľované podľa počtu obyvateľov, takže náš ročný rozpočet sa pohybuje okolo 76 000 eur,“ uviedol Hovanec. Ako dodal, táto skutočnosť sa prejavuje aj pri starostlivosti obce o cestné komunikácie.

„V Košiciach je to vyriešené tak, že celé mesto je rozdelené na malé a veľké mestské časti. Vo veľkých mestských častiach sa o komunikácie stará mestská spoločnosť Kosit. V malých mestských častiach obhospodaruje mesto len tie komunikácie, po ktorých premáva mestská hromadná doprava,“ ozrejmil Hovanec s tým, že údržba ostatných ciest je zabezpečovaná z rozpočtu mestskej časti. Doplnil, že v Lorinčíku má jeho úrad uzatvorenú zmluvu s miestnym živnostníkom, ktorý v prípade potreby zabezpečí odhrnutie snehu, či iné potrebné činnosti.

„Posýpanie bočných uličiek a chodníkov zabezpečujeme pracovníkmi na dohodu,“ doplnil Hovanec. Zároveň dodal, že v Lorinčíku nedokáže využiť pracovníkov na aktivačné práce. „U nás takmer nemáme nezamestnaných a tých z iných mestských častí zamestnať nemôžem,“ poznamenal starosta.

Lorinčík sa stal v ostatných rokoch lukratívnou oblasťou pre developérov na výstavbu rodinných domov. „V jednej časti máme trochu problém. Je tam 170 rodinných domov a nie je tam doriešená prístupová komunikácia,“ povedal Hovanec. Zdôraznil však, že je už hotový projekt na vybudovanie cesty medzi časťami Pereš a Lorinčík. Jej časť by mal vybudovať súkromný investor a časť mesto Košice. „Táto prepojovacia komunikácia by zahŕňala aj prístup k ďalšej časti, kde už je povolenie na výstavbu ďalších 280 rodinných domov.“

Vrásky na čele však starostovi robí prístup investora priamo v satelitnom sídlisku. Podľa jeho slov je tam asi štvorkilometrový úsek, ktorý je vo vlastníctve investora a ten zatiaľ nesúhlasí s návrhom košického magistrátu, aby komunikáciu bezodplatne previedol na mesto. „Medzi jeho povinnosti patrí aj údržba komunikácie, čo nie je vždy bez problémov a naši noví obyvatelia mávajú v zime problém so snehom. Mestská časť tam však údržbu robiť nemôže,“ uzavrel starosta Lorinčíka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM