Veronika Hunyadiová Správy

Najväčší výrub v Košiciach. Na Slaneckej ceste padne 381 stromov

Stromy musia uvoľniť priestor novej štvorprúdovke. Výrub prinesie viacero dopravných obmedzení.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší výrub v Košiciach. Na Slaneckej ceste padne 381 stromov
Zdroj: MČ JazeroKosice

Počas dvanástich nasledujúcich víkendov sa na Slaneckej ceste v mestskej časti Nad jazerom uskutoční výrub stromov. Dôvodom je 20-miliónová rekonštrukcia a modernizácia Slaneckej, ktorá sa má začať ešte v tomto roku.

Dôležitá dopravná tepna mesta sa má rozšíriť na štvorprúdovú komunikáciu. Ešte pred začiatkom stavebných prác sa preto musia v čase vegetačného pokoja vyrúbať stromy umiestnené v koridore budúcej komunikácie. Výrub sa uskutoční od 9. januára až do 28. marca 2021 počas víkendov a štátnych sviatkov.

Celkovo sa kvôli rekonštrukcii výrube 381 zo 430 stromov, ktoré sa tam nachádzajú.

Výrub budú mať na starosti Mestské lesy Košice. Začne sa s ním v smere od mestskej časti Krásna do centra mesta. Z bezpečnostných dôvodov bude miesto výrubu ohraničené páskou.

Dopravné obmedzenia

V čase výrubu bude vždy uzavretá príslušná časť Slaneckej cesty. Zároveň bude na celom úseku VSS, križovatka – Važecká vylúčená električková doprava. Prevádzku MHD na celom sídlisku budú počas nasledujúcich 12 víkendov v čase od 7.00 hod. do 18.00 hod. v plnom rozsahu zabezpečovať autobusy.

Automobilová doprava bude v tom čase obojsmerne premávať po obchádzkovej trase, ktorá bude využívať najmä blízke vnútrosídliskové komunikácie (Levočská – Čingovská – Ždiarska – Važecká) a potom sa napojí na Slaneckú cestu. Kvôli zlepšeniu prejazdnosti obchádzkovej trasy budú počas víkendov pred obchodným centrom na Rovníkovej ulici dočasne odstránené betónové kvetináče. Na Ždiarskej ulici v tom čase dočasne pribudne dopravná značka s vyznačeným zákazom státia.

Konečne posun

Posun v rekonštrukcii Slaneckej cesty teší aj starostku mestskej časti Nad jazerom Lenku Kovačevičovú (nezávislá). Zároveň vyzdvihla, že sa uzávierka cesty uskutoční len počas víkendov a na etapy.

„Hoci to pre motoristov a cestujúcich v MHD prinesie isté obmedzenia, chcem každého počas nasledujúcich víkendov poprosiť o trpezlivosť. Z nášho pohľadu bude počas celého trvania výrubu najdôležitejšia bezpečnosť. Chcela by som preto vyzvať všetkých pracovníkov, ktorí sa budú podieľať na výrube stromov, aby zabezpečili maximálna bezpečnosť. Zároveň dôrazne žiadame všetkých obyvateľov, aby dodržiavali nielen aktuálny zákaz vychádzania, ale rešpektovali aj všetky súvisiace pokyny a obmedzenia počas výkonu týchto prác,“ uviedla.

Náhradná výsadba

Keďže kvôli rekonštrukcii zmizne z lokality takmer 400 stromov, mesto sľubuje ich náhradu. Za každý vyrúbaný strom sa na území mesta majú vysadiť dva ďalšie. Celkovo pôjde o 774 kusov rôznych druhov. Priamo v mestskej časti Nad jazerom sa počíta s výsadbou 149 stromov.

V rámci vegetačných úprav na Slaneckej ceste je v pláne výsadba 30 stromov na ploche medzi električkovou traťou a Važeckou ulicou, ktoré budú spĺňať parametre alejových drevín. Na menších plochách pri križovatkách dôjde k výsadbe 2 392 kusov trvaliek. V užších pásoch medzi cestou a chodníkom pre peších a cyklistov sa vysadí 6 330 kusov drevín nižšieho vzrastu do maximálnej výšky 120 centimetrov. Na zvyšných plochách sa zaseje trávnatý porast o celkovej rozlohe takmer 12 500 metrov štvorcových.

Mesto okrem toho v budúcnosti plánuje aj výsadbu 140 stromov v koridore medzi Slaneckou cestou a električkovou traťou.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM