Eva Mikulová Rôzne

Najviac dlžníkov žije v Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom

V posledných dvoch rokoch pribudlo až vyše 12-tisíc ľudí s dlhmi, čo je suverénne najviac z celého Slovenska. Priemerný dlh je 1724 eur na dlžníka.

Ilustračný obrázok k článku Najviac dlžníkov žije v Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom
Zdroj: TASR

Spoločnosť EOS Group zozbierala za posledné obdobie dáta ohľadom zadĺženosti Slovákov. Košický kraj získal nelichotové prvenstvo.

Košický kraj dlhodobo bojuje s vyššou nezamestnanosťou ako ostatné regióny, vo februári tu dosiahla 8,23 percenta. V posledných dvoch rokoch tu do evidencie EOS KSI pribudlo až vyše 12-tisíc ľudí s dlhmi, čo je suverénne najviac z celého Slovenska.

V ostatných regiónoch pribudlo v rokoch 2017 a 2018 v priemere o 2000 ľudí menej. S tým súvisí aj ďalšie prvenstvo Košického kraja, celkový objem nových pohľadávok je tu najvyšší v krajine.

Nižšie platy, viac dlhov

„Na týchto výsledkoch jednoznačne vidieť, ako sa zamestnanosť a výška platov odráža aj na ďalšom finančnom správaní ľudí. V bohatších regiónoch možno nie je toľko dlžníkov so záväzkami po lehote splatnosti, ich dlhy sú však vyššie. V krajoch, kde sa zarába menej, je zase dlžníkov viac, ale ich záväzky sú omnoho nižšie,“ komentuje Michal Šoltes, konateľ EOS KSI Slovensko.

Napríklad ľudia v Bratislavskom kraji majú dlhodobo najvyššie platy, v závere roka 2018 to bolo priemerných 1358 eur mesačne. V kraji je zároveň jedna z najnižších evidovaných nezamestnaností, vo februári len 2,74 percenta.

Vyššie náklady na každodenný život, bývanie či stravu, sa prejavujú aj v tom, že ak už sa ľudia zadlžia, v priemere si požičajú vyššiu čiastku.

Podľa údajov spoločnosti EOS KSI Slovensko je v Bratislavskom kraji priemerná dlžná čiastka 2089 eur, zhruba na rovnako vysokej úrovni je už len Trenčiansky kraj. V iných regiónoch je to bežne o 400 eur menej. Sú to dlhy, ktoré ľudia bankovým, nebankovým, lízingovým či napríklad telekomunikačným firmám neplatili, a preto boli postúpené na inkasnú spoločnosť EOS KSI.

Najmenej pohľadávok evidujú v Žilinskom kraji

Najpriaznivejšie výsledky má z hľadiska pohľadávok Žilinský kraj. V roku 2017 a 2018 tu pribudlo do evidencie inkasnej spoločnosti vyše 6300 dlžníkov, čo je asi polovičný počet oproti „najhoršiemu“ Košickému kraju. V Žilinskom kraji je aj najnižší objem novoprijatých pohľadávok

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM