Veronika Hunyadiová Správy Samospráva

Šetriť peniaze musia aj Košice. Bude sa vypínať verejné osvetlenie?

Zvyšovanie cien energií pocítia aj mestá a obce a mnohé už pristúpili k šetriacim opatreniam. Akým spôsobom chce financie ušetriť mesto Košice?

Ilustračný obrázok k článku Šetriť peniaze musia aj Košice. Bude sa vypínať verejné osvetlenie?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Samosprávy po celom Slovensku prijali kvôli rastu cien energií opatrenia na šetrenie financií a v najbližšom období sa pravdepodobne budú upravovať aj rozpočty a výdavky miest a obcí. Vysoké ceny energií ovplyvňujú aj mestskú kasu v Košiciach.

Priaznivá dohoda

„Ešte v novembri sa nám podarilo v porovnaní s inými samosprávami dohodnúť vzhľadom na aktuálnu situáciu veľmi priaznivý kontrakt na dodávku elektrickej energie, pričom je v tom zahrnutá aj prevádzka verejného osvetlenia. Mestské podniky si zaobstarávali energie vo vlastnej réžii, ceny sú však kvôli ich nárastu na burzách výrazne vyššie ako tomu bolo pred rokom,“ uviedol pre kosice.dnes24.sk riaditeľ košického magistrátu Marcel Čop.

Vysúťaženú cenu energií podľa neho stihli premietnuť aj do rozpočtu mesta, takže už pracovali s reálnymi číslami. Mestskí poslanci schválili rozpočet na rok 2022 vlani v decembri. „Nevylučujem však, že pri úpravách rozpočtu v tomto roku doň budeme musieť zapracovať aj rôzne dopady zvyšovania energií v mestských podnikoch alebo organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta,“ dodal riaditeľ magistrátu.

Kde sa bude šetriť?

K čiastočnému šetreniu financií dopomohla zatiaľ mierna zima. Mesto vďaka tomu investovalo do zimnej údržby menej, ako predpokladalo. „Významné finančné prostriedky dokážeme ušetriť pri verejných obstarávaniach, kde aj napriek nárastu cien materiálov a práce, sú naše vysúťažené ceny vždy nižšie ako je predpokladaná hodnota zákazky,“ dodal Čop.

Každé ušetrené euro podľa neho presunú do ďalších projektov. Pri verejných obstarávaniach v školstve sa podľa magistrátu ušetrili státisíce eur a zrekonštruovalo sa tak viac budov ako bolo pôvodne v pláne. Podobne je to aj pri opravách ciest, kde sa ušetrené peniaze podľa Čopa investujú do ďalších úsekov.

Lampy sa nevypnú

Niektoré samosprávy, vrátane susedného Prešova, pristúpili k šetriacemu režimu a čiastočnému vypínaniu verejného osvetlenia v nočných hodinách. Zisťovali sme, či k tomuto kroku pristúpi aj mesto Košice. Verejné osvetlenie v meste spravuje dopravný podnik.

„Verejné osvetlenie je z pohľadu mesta jeden zo základných prvkov bezpečnosti a atraktívnosti mesta a verejného priestoru, a preto v tomto okamihu neuvažujeme o jeho obmedzení. Našim cieľom je práve naopak zvyšovať jeho kvalitu, tento rok začíname s prvou etapou rekonštrukcie verejného osvetlenia,“ vysvetlil Čop s tým, že vďaka postupnej modernizácii budú môcť v nasledujúcich rokoch ušetriť peniaze za dodávku elektrickej energie na tieto účely.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM