Správy

Národné tenisové centrum s medzinárodným významom v Košiciach nebude, len tréningové

Namiesto Národného tenisového centra s medzinárodným významom má na Popradskej ulici vyrásť Národné tréningové centrum mestského a regionálneho významu.

Ilustračný obrázok k článku Národné tenisové centrum s medzinárodným významom v Košiciach nebude, len tréningové
Zdroj: Mesto Košice

Košickí mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok 20. októbra odobrili nové memorandum o spolupráci pri stavbe a prevádzkovaní daného športoviska. Proti pôvodnej výstavbe boli desiatky ľudí žijúcich v uvedenej lokalite.

Po EYOF skončilo aj NTC

Architektonická štúdia a výška nákladov sa zmenila po tom, ako pôvodnú verziu projektu nebolo možné zrealizovať pre novozistené regulatívy platného územného plánu mesta.

Keďže sa Košice vlani vzdali organizácie Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2021, bezpredmetná zostala aj úloha využitia športoviska pre toto podujatie.

Obyvatelia sa pri avizovanej výstavbe Národného tenisového centra (NTC) obávali napríklad hluku na podujatiach, prachu či dopravného zaťaženia.

Pokračovanie projektu v zmenenej podobe je podmienené rešpektovaním stanoviska mestskej časti (MČ) Košice-Západ, spracovaním dopravnej či hlukovej štúdie.

Bez hľadiska a tribúny

Z pôvodnej projektovej dokumentácie sa vypustilo hľadisko a tribúny, kapacita bola približne 5000 divákov. Nebude tam tak možné usporiadať zápasy tenisovej reprezentácie Slovenska v Davis Cupe a Fed Cupe či hromadné podujatia.

Okrem iného sa zastavaná plocha budov zmenšila z pôvodných 10 913 metrov štvorcových na necelých 6700 metrov štvorcových a výška hlavného objektu tenisovej haly nebude 23 ale 12 metrov.

Exteriérových ihrísk má byť napokon viac, a to osem. Okrem iného má na parkovanie slúžiť nie 180 ale 85 parkovacích miest. Kým mali byť investičné náklady na tenisové centrum okolo 30 miliónov eur, to tréningové bude stáť približne o polovicu menej.

Deväť miliónov eur má tvoriť schválená dotácia z Ministerstva financií SR, sumou 3,06 milióna eur má prispieť Slovenský tenisový zväz (STZ) a vklad mesta Košice má predstavovať 2,94 milióna eur.

Podľa STZ dodržaním nadbytočných podmienok MČ sa posunie príprava projektu približne o rok. Tvrdí, že zdržanie môže ohroziť schválené financovanie dlhodobo pripravovaného projektu, ktorý by tak nebolo možné zrealizovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM