Eva Mikulová Rôzne

NASA ocenila unikátnu panoramatickú snímku zo Slovenska, ktorú vytvoril Košičan, FOTO

NASA zvolila za snímku dňa fotografiu Tomáša Slovinského, ktorou chcel poukázať na dôvod, prečo strácame hviezdy.

Ilustračný obrázok k článku NASA ocenila unikátnu panoramatickú snímku zo Slovenska, ktorú vytvoril Košičan, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Tomáš Slovinský

V stredu 8. apríla obletela celý svet unikátna panoramatická snímka, ktorá vznikla na Slovensku. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zvolila za snímku dňa fotografiu mladého košického astrofotografa Tomáša Slovinského, ktorou chcel poukázať na dôvod, prečo strácame hviezdy.

“Táto panoramatická snímka nieje len typicky peknou fotografiou, ktorá zaujme širokú verejnosť, no najmä preukazuje fakt, ako svetelné znečistenie vplýva na kvalitu nočnej oblohy. S podobnou reálnou panoramatickou fotografiou som sa zatiaľ nestretol, preto je možné, že je prvá svojho druhu," hovorí T. Slovinský.

Viac ako týždeň práce

Fotografia vznikala šesť dní o rovnakom čase – 3,30 hodine na šiestich miestach s rôznym stupňom svetelného znečistenia. Spracovanie trvalo približne 2 dni, takže fotografiu tvoril viac ako týždeň.

„Zatiaľ čo v mestách spočítame sotva zopár hviezd, na miestach s tmavou oblohou ako sú na Slovensku napr. Poloniny, môžeme napočítať tisíce hviezd, voľnými očami pozorovať kontrastnú Mliečnu cestu, či iné zaujímavosti ako napr. galaxiu v súhvezdí Androméda,“ dodáva autor.

Fotil na šiestich miestach s rôznym stupňom svetelného znečistenia. Bolo to v Košiciach, Košických Olšanoch, Ďurďošíku, v Košickom Klečenove v časti Borda, v obci Beňatina a za obcou Runina v Poloninách.

Pocty sa dostalo mladému Slovákovi aj vlani, keď sa jeho zimná snímka oblohy z Múzea oravskej dediny v Zuberci stala na webstránke NASA fotografiou Štedrého dna.

Astronomická snímka dňa (Astronomy Picture of the Day) je projekt s cieľom znázorniť fascinujúci vesmír spolu s krátkym vysvetlením od profesionálneho astronóma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM