Alexandra Kolínská Od Vás

Návštevníci Bukoveckej priehrady sa sťažujú: Parkovanie je hrozné, záchranári nemajú šancu!

Stáli návštevníci Priehrady pri Bukovci sa sťažujú na parkovanie v okolí vodnej plochy. Podľa Košičanky vodiči často znemožňujú prístup záchranných zložiek k pláži. Čo na to záchranári?

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci Bukoveckej priehrady sa sťažujú: Parkovanie je hrozné, záchranári nemajú šancu!
Zdroj: TASR

Priehrada pri Bukovci je jednou z vodných plôch v Košiciach, ktorú v lete navštevuje množstvo nielen domácich, a to najmä čistej vode a tichu v prírode. Dôvodov je však viac. Ale čím viac návštevníkov, tým viac áut. Mnohým ľuďom sa nepáči spôsob parkovania, ktorý si návštevníci volia.

Návštevníci sú znepokojení

„Viete, je to parkovisko v prírode, pri priehrade. Nie sú tam nejak konkrétne vyhradené parkovacie miesta a práve preto by mali byť ľudia ohľaduplnejší a parkovať šetrne vzhľadom na miesto a spôsob. Viem, že by niektorí najradšej zaparkovali meter od vody, ale naozaj treba používať hlavu. Však kto si vezme na svedomie, že kvôli jeho autu nemohli záchranári niekomu zachrániť život,“ vyjadril sa rozhorčene Košičan Ľubo.

Ani ženám nie je spôsob parkovania ľahostajný. Čitateľka Mya nás dokonca sama oslovila, aby vyjadrila svoju nespokojnosť. „Pre nevhodne zaparkované autá je nezabezpečený prístup pre záchranné zložky. Dlhoročný problém, každý rok sa stupňuje s nárastom počtu automobilov,“ povedala.

Čitateľka dokonca sama oslovila miestnych policajtov. „Polícia z Malej Idy nám dala vyjadrenie, že oni s tým neurobia nič, že sú len jedna hliadka na pätnásť obcí, že nemôžu celý deň stráviť na Bukovci vyberaním pokút,“ dodala.

Záchranári nemajú problém

Políciu sme oslovili aj my. „Obvodné oddelenie Policajného zboru Veľká Ida (Košice-okolie) v územnej pôsobnosti ktorého je vodné dielo Bukovec, doposiaľ nezaznamenalo žiadne hlásenie od záchranných zložiek týkajúce sa znemožnenia ich prístupu k samotnej vodnej nádrži alebo k priehrade. Obdobne sme takéto hlásenie nezaznamenali ani na operačnom stredisku 158,“ uviedol krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Opýtali sme sa však záchranárov, či evidujú problém s prejazdom. „Na Krajskom operačnom riaditeľstve v Košiciach zatiaľ neevidujú žiadnu sťažnosť záchranárskej posádky,“ uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel.

Vodiči nerešpektujú značenie

Ako uviedol policajný hovorca, veľké množstvo vodičov motorových vozidiel nerešpektuje zvislé dopravné značenie – zákaz zastavenia, ktoré je platné v celom úseku cesty v smere od obce Bukovec vedúce popri samotnej vodnej nádrži. Takto vraj blokujú prístupové cesty k vodnej ploche. Ide o úsek cesty dlhý približne 500 metrov, kde v dôsledku obojsmernej premávky majú dve osobné motorové vozidla problémy prejsť tento úsek vedľa seba.

„V prípade vozidla väčších rozmerov je prejazd v tomto úseku v obojsmernej premávke nemožný. Polícia rieši aj vodičov, ktorí nerešpektujú dopravnú značku zákaz vjazdu vozidiel, ktorá je umiestnená pred mostom vedúcim na druhú stranu vodnej nádrže k chatovej lokalite takzvané Hlinisko ( Salaš ), kde tieto vozidlá následne parkujú na trávnatom poraste,“ povedal Szabó.

Hasiči preverovali utopenie

Podľa policajného hovorcu posledný zásah záchranných zložiek (v tomto prípade hasičského a záchranného zboru) v danej lokalite registrujú zo dňa 20.7.2015.

„Išlo o preverenie oznámenia o utopení osoby, ktoré sa však našťastie nepotvrdilo. V súvislosti s týmto zásahom nemáme vedomosť o tom aby došlo k nejakému znemožneniu prístupu vozidla Hasičského zboru k miestu zásahu,“ dodal.

„Polícia apeluje na všetkých vodičov a rekreantov, aby pri návšteve vodnej nádrže Bukovec dodržiavali ustanovenia zákona o cestnej premávke,“ dodal policajný hovorca na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM