Správy

Nemocniciam sa hodí každá voľná ruka. Pomáhajú v nich aj košickí medici

Študenti medicíny pomáhajú vo Východoslovenskom ústave srdcových chorôb (VÚSCH). Aspoň čiastočne tak nahradili chýbajúcich zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku Nemocniciam sa hodí každá voľná ruka. Pomáhajú v nich aj košickí medici
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Spolu 21 medikov vypomáha na tzv. necovidových oddeleniach Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach, hlásiť sa môžu ďalší. Ako informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VÚSCH Anton Jura, aj v tomto zdravotníckom zariadení je situácia kritická, no stabilizovaná.

Z celkového počtu 818 zamestnancov sú v karanténe desiati pracovníci a ďalších 28 je pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. „Výpomoc medikov je v týchto neľahkých časoch veľmi vítaná, vzhľadom na tlak, ktorý evidujeme na nemocnice a na lôžka,“ povedal Jura.

Lepšia starostlivosť

Študentom chcú vytvoriť také podmienky, aby pri práci získali zručnosti a skúsenosti, ktoré im pomôžu pri ďalšom osobnom a odbornom raste. „Spoločným úsilím je, aby výsledkom tejto spolupráce bol spokojný pacient a zabezpečená vyššia úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ do­dal.

Študenti štvrtého a piateho ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach majú pomáhať pri prezliekaní, prenášaní pacientov a ďalších nevyhnutných činnostiach. Podľa VÚSCH by bolo ideálne získať dokopy 30 študentov do osemhodinových služieb.

„Uvedomujeme si, že sú to študenti medicíny, ktorí by chceli aj operovať. Momentálne to nie je možné. Budeme hľadať kompromis medzi týmito dvoma polohami. Chceme, aby nám pomáhali tam, kde je to potrebné. Komunikovali sme však s primármi a vyjdeme medikom v ústrety, aby sa dostali k zákrokom a operáciám,“ vysvetlil podpredseda predstavenstva a riaditeľ pre nechirurgické odbory Martin Studenčan.

Letná prax?

VÚSCH rokuje s LF UPJŠ aj o možnosti, aby študentom, ktorí sa rozhodnú pomáhať bezplatne, bol čas takto strávený v ústave započítaný do letnej praxe. Študentom štvrtého ročníka by tak neplatená výpomoc na kardiologickom oddelení mohla byť uznaná ako letná prax z internej medicíny. To isté by platilo pri študentoch piateho ročníka bezplatne pomáhajúcich na chirurgických oddeleniach.

„Ak si výpomoc nebudú chcieť študenti uznať ako letnú prax alebo budú robiť nad rámec letnej praxe, ich práca vo VÚSCH bude honorovaná,“ uvádza.

V tomto špecializovanom srdcovom ústave je pre pacientov s ochorením COVID-19 reprofilizo­vaných 19 lôžok. Určené sú predovšetkým pre tých, ktorých stav si vyžaduje akútnu kardiologickú alebo kardiochirurgickú starostlivosť. Vo štvrtok (4. 3.) ich bolo obsadených 13.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM