Veronika Kalinová Rôzne

Nová atrakcia: Pri Košiciach otvoria rozhľadňu, týmito výhľadmi sa budeme kochať!

Nová, takmer 12-metrová kamenná rozhľadňa pribudla po roku od začiatku výstavby na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie. Vežu postavili pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach.

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia: Pri Košiciach otvoria rozhľadňu, týmito výhľadmi sa budeme kochať!
Foto: Rastislav Búgel

Slávnostné otvorenie Čerešenky

Rozhľadňu s názvom Čerešenka slávnostne otvoria v nedeľu 15. septembra od 14.00 h. Program spestria súťaže pre deti, remeselnícke stánky a občerstvenie. Vystúpia napríklad deti z Tanečného štúdia v Rozhanovciach, skupina historického šermu Sagremor a historickí trubači zo Stredovekého tria. Projekt si vyžiadal celkové náklady 33 000 eur.

Kamenná stavba so strieškou je vysoká 11,65 metra a má tvar jednoduchého hranolu s otvormi vo forme kríža, čo má evokovať formu stredovekej veže a pietnej symboliky. Stojí pri osamelej čerešni a je viditeľná napríklad z diaľnice Košice – Prešov pod koncom lesa pri Zelenom dvore. Okrem výhľadu pre návštevníkov sa stáva zároveň aj pamätným miestom na počesť bitky pri Rozhanovciach z roku 1312.

Pamätník bitky

„Inšpiráciou bol pre nás historický význam lokality vo vzťahu k bitke na rozhanovskom poli v roku 1312 a krajinárska výnimočnosť tohto miesta na rozhraní medzi Slanskými a Volovskými vrchmi. Rozhľadňa bude predstavovať pripomienku pamätnej bitky s výhľadom na možné miesto bojiska v údolí Torysy,“ uviedol iniciátor výstavby rozhľadne Viktor Dulina z Občianskeho združenia Čerešenka.

Informácie na tabuli pri veži a nadväzujúcich turistických chodníkoch budú návštevníkom pripomínať víťazstvo kráľa Karola Róberta po boku s vojskom mesta Košíc 15. júna 1312 nad odbojnými Omodejovcami z rodu Aba.

„Mnoho ľudí o tejto významnej historickej udalosti stále veľa nevie a návštevou rozhľadne tak môžu spojiť príjemné s užitočným,“ dodal Dulina.

Financovanie rozhľadne

Rozhľadňu postavilo prevažne vo vlastnej réžii OZ Čerešenka z Čižatíc podľa návrhu architekta Ladislava Kočiša. Najväčšou dotáciou vo výške 15 000 eur prispela košická župa, keďže rozhľadňa bude aj súčasťou Gotickej cesty. Po známej vyhliadkovej veži na vrchu Hradová nad Košicami ide o ďalšiu podobnú turistickú atrakciu v okolí metropoly východu Slovenska.

Panoráma Slanských vrchov na dosah

Fanúšikovia výhľadov sa z rozhľadne môžu kochať pohľadmi na celú panorámu Slanských vrchov vrátane časti na nich nadväzujúcich Zemplínskych vrchov v Maďarsku alebo na údolie Torysy. Pred ich zrakmi nezostane ukrytá ani východná časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy, Toryská pahorkatina alebo kopce v okolí Košíc a Prešova.

„Pozorovanie panorám je možné cez okná zo schodišťa, z druhého poschodia cez ramená kríža a z vrcholu veže s umiestnením informačných panelov na atike. Objekt rozhľadne je umiestnený na stupňovitej podnoži vysokej približne 30 centimetrov nad terénom s pôdorysným rozmerom 15,3×25 metrov a na sadovnícky upravenom, zatrávnenom pozemku. Úprava podnože a pozemku má umocniť pohľad na dominantnú vežu v otvorenej krajine,“ uviedol architekt Ladislav Kočiš.

Ako sa k rozhľadni dostať?

Peši alebo autami sa k rozhľadni dá dostať z najvyššieho bodu účelovej poloasfaltovej komunikácie, ktorá spája obce Chrastné a Čižatice. Motorizovaní návštevníci budú môcť parkovať priamo na Bunkove, čo je najvyššie miesto spomínanej komunikácie, odkiaľ je to pešo zhruba 300 metrov. Vzdialenosť zo stredu oboch obcí je necelý poldruha kilometer. Z centra Košíc je to zhruba 14 kilometrov.

Plány do budúcnosti

K rozhľadni by v budúcnosti mala viesť aj turistická značka od múzea v Rozhanovciach. Vo výhľade je aj cyklochodník spájajúci súčasnú trasu na Zelenom dvore s cyklomagistrálou v Slanských vrchoch. Uvažuje sa aj trase pre jazdu na koňoch a v zime o bežkárskom miniokruhu. V pláne je aj organizovanie nočných pozorovaní hviezd s prenosným ďalekohľadom, pár dní v roku by mohla byť rozhľadňa aj osvetlená.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM