Michal Lendel Správy

Nové dopravné ihrisko v Košiciach ide s dobou: Žiaci budú trénovať na bicykli ale aj skejtborde!

Žiaci jednej s košických základných škôl dostali darček. Je ním dopravné ihrisko, kde si môžu žiaci vyskúšať vďaka reálnym dopravným značkám prax a overiť teóriu dopravnej výchovy. Tento krok má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Ilustračný obrázok k článku Nové dopravné ihrisko v Košiciach ide s dobou: Žiaci budú trénovať na bicykli ale aj skejtborde!
Zdroj: TASR

Žiaci základnej školy Ľudovíta Fullu na Maurerovej ulici majú nové dopravné ihrisko. Včera im ho slávnostne odovzdali viceprimátor Košíc Ján Jakubov, starosta mestskej časti Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák a výkonná riaditeľka spoločnosti EEI Katarína Izák.

Vzdelávanie detí v oblasti dopravy

Nové dopravné ihrisko sa rozprestiera na ploche asi 390 štvorcových metrov, jeho jadro tvorí križovatka hlavnej a vedľajšej cesty s dopravnými značkami označujúcimi prechod pre chodcov a iným dopravnými značením, často používaným aj v reálnom živote. Pre dopravnú výchovu detí slúžia značky ako je zákaz vjazdu, hlavná cesta, stoj, daj prednosť v jazde.

Dopravné ihrisko tvorí cesta s obojstrannou premávkou, ako aj jednosmerná komunikácia, parkovacie miesta, či chodníky pre chodcov. Žiaci si vďaka reálnym dopravným značkám budú môcť v praxi overiť teóriu dopravnej výchovy a popri tom sa aj zabavia. Absolvujú ju ako chodci, na bicykli, skejtborde či kolobežke. „Takéto investície do dopravnej výchovy vítame, keďže môžu v budúcnosti zvýšiť bezpečnosť v meste a zabrániť mnohým tragédiám,“ zdôraznil Jakubov.

Dopravná výchova v jej aktívnej podobe pomôže žiakom naučiť sa a v praxi zistiť, či ovládajú dopravné značky a pravidlá cestnej premávky. „Stavbou dopravného ihriska pomôžeme k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Okrem finančnej podpory prispievame svojim know-how a robíme tak veľmi radi. Čo sa týka veľkých miest, deti sú na cestách najviac ohrozené, preto je extrémne dôležité ich v oblasti dopravy vzdelávať,“ uviedla Katarína Izák, výkonná riaditeľka spoločnosti EEI, ktorá projekt dopravného ihriska v spolupráci s mestom zrealizovala.

Strihanie pásky…

Nové moderné dopravné ihrisko otvorilo svoje brány symbolicky zeleným signálom na policajnej paličke z rúk viceprimátora Jakubova. Žiaci základnej školy, pre ktoré bol projekt určený, svojim telom preťali slávnostnú stuhu a s hlasným pokrikom sa rozbehli priamo za vedomosťami na jednotlivé stanovištia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM