Správy

Nové nájomné byty navrhli Košičania! Pozrite sa, ako by mali vyzerať, FOTO

Mesto Košice vyhodnotilo urbanisticko-architektonickú súťaž na návrh nájomných bytov na Jesenského ulici.

Ilustračný obrázok k článku Nové nájomné byty navrhli Košičania! Pozrite sa, ako by mali vyzerať, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Spomedzi 39 zúčastnených autorských kolektívov uspela v urbanisticko-architektonickej súťaži na návrh nájomných bytov na Jesenského ulici projekčná kancelária OON Design.

V závere marca sa začne priame rokovacie konanie s týmto víťazom súťaže, ktorý na základe svojho architektonického návrhu spracuje celkový projekt.

Zvíťazili domáci

Porota sa pri svojom hodnotení zamerala na komplexnú kvalitu architektonicko-urbanistického riešenia, ekonomickú realizovateľnosť a udržateľnosť projektu. Autorov víťazného návrhu ocenila za citlivé zasadenie do prostredia, riešenie občianskeho priestoru a dispozícii, ktoré má zabezpečiť vysokú kvalitu bývania v celom objekte.

Ako za uvedenú spoločnosť povedal jej konateľ Vladimír Ruščin, do takýchto architektonických súťaží sa zapájajú pravidelne. „Považujeme ich za nástroj, ktorým investor vie získať predstavu o možnostiach riešenia daného zadania. Vyhlásenie tejto súťaže nás oslovilo a nadchlo o to viac, že sídlime v Košiciach a ako autorský tím sme zadanú lokalitu dlhodobo vnímali ako územie vhodné na urbanizáciu,“ povedal.

Nedostatok nájomných bytov

Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že jednou z priorít mesta je rozvoj nájomného bývania. „Chceme ukázať, že nájomné bývanie môže byť kvalitné a atraktívne. Obrovský záujem architektov a projektantov o túto súťaž nás príjemne prekvapil a je pre nás jednoznačne signálom, aby sme v podobných aktivitách pokračovali aj v budúcnosti,“ uviedol.

„Do konca budúceho roku chceme mať vyprojektovaných minimálne 200 bytov, pre ktoré v spolupráci so štátom zháňame aj pozemky. Chceli by sme v tejto oblasti ponúknuť pomoc čo najväčšiemu počtu rodín. Môžem garantovať Košičanom, že nepredáme ani jeden byt, naopak sa ich budeme snažiť čo najviac postaviť a zrekonštruovať,“ dodal Polaček.

V lokalite na Jesenského ulici, kde je v súčasnosti autodielňa a zberný dvor, predbežne plánujú postaviť 60 bytov. Mali by ponúkať dostupné bývanie pre ľudí, ktorí splnia stanovené podmienky.

Môže ísť napríklad o tzv. štartovacie bývanie pre mladé rodiny. „Polovicu z nich by mali tvoriť 1,5-izbové byty s rozlohou 35 až 45 štvorcových metrov. Okrem nich tam plánujeme postaviť aj dvojizbové byty. Snahou je, aby sa s ich výstavbou začalo čo najskôr, no bude to závisieť od viacerých faktorov,“ doplnil člen súťažnej poroty a poverený vedúci Útvaru hlavného architekta mesta Martin Jerguš.

Prečítajte si tiež

Vizualizácia nájomných bytov na Jesenského
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM