Eva Mikulová Správy

Novinky v Botanickej záhrade. Vysadia nové stromy a pribudne i kaviareň

Občianske združenie BotaniKE vzniklo v októbri 2019 ako organizácia, ktorá má vo svojom portfóliu ochranu a starostlivosť o areál Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v Botanickej záhrade. Vysadia nové stromy a pribudne i kaviareň
10
Galéria
Zdroj: TASR

Za rok a pol sa vďaka finančným príspevkom, dotáciám a sponzorským organizáciám podarilo na hlavnej ploche botanickej záhrady vybudovať aj nový trvalkový záhon s použitím mykoríznych húb, doplniť niektoré výsadby o vybrané druhy rastlín a umiestniť nové dvojjazyčné informačné tabule venované rôznym skupinovým expozíciám.

Z edukačno-popularizačných aktivít sa BotaniKE zapojilo do festivalu USE THE CITY a v spolupráci s OZ Okolo usporiadalo druhý ročník podujatia SWAP rastlín.

Prečítajte si tiež:

„Som veľmi rád, že v rámci spolupráce s OZ BotaniKE botanická záhrada napreduje a darí sa nám uskutočniť niektoré plány, ktoré si nemôžeme dovoliť realizovať z nášho rozpočtu. V Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach sa práve realizuje projekt v rámci cezhraničného programu spolupráce Interreg Slovenská republika – Maďarsko. Súčasťou daného projektu, ktorý je riešený s Botanickou záhradou Janosa Tuzsona Univerzity v Nyíregyháze je vybudovanie dendrologického náučného chodníka“, konštatuje riaditeľ Botanickej záhrady Pavol Mártonfi.

„Keď bola v decembri 2020 vyhlásená výzva v programe Zelené oázy, tak sme neváhali a zapojili sme sa do výzvy. Téma výzvy „Sadíme budúcnosť“ nám padla vhod. Projektom Zelených oáz môžeme dendrologický náučný chodník spestriť o ďalšie veľmi zaujímavé taxóny drevín“, vysvetľuje štatutár občianskeho združenia BotaniKE, Martin Pizňak.

Rekonštrukcia budovy

Dlho očakávaná rekonštrukcia budovy Botanickej záhrady UPJŠ sa začína v týchto dňoch a je plánovaná do konca januára 2022. Okrem novej fasády a vymenených okien pribudne aj návštevnícke centrum a kaviareň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM