Rôzne

FOTO: Nový košický stodukát je venovaný storočnici ČSR a Milanovi R. Štefánikovi

V rámci lokálneho platidla košický dukát pribudol v pondelok do obehu strieborný stodukát. Symbolicky pripomína 100. výročie vzniku Československej republiky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nový košický stodukát je venovaný storočnici ČSR a Milanovi R. Štefánikovi
7
Galéria
Zdroj: TASR

V projekte alternatívneho platidla, ktorý v roku 2015 spustilo združenie Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, ide už o šiestu mincu rôznej nominálnej hodnoty.

Už šiesta minca

Autorom návrhu stodukátu je medailér Branislav Rónai. Na averze mince je mapa Československa v pôvodných hraniciach so symbolom republiky a košickým dómom, na reverze portrét Milana Rastislava Štefánika spolu s jeho sochou, ktorá v minulosti stála v centre Košíc. Na hrane mince je Štefánikovo motto: „Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“ Nápis na hrane je unikátom v medailérskej tvorbe na Slovensku.

Vyrazených bolo 200 číslovaných kusov mincí v proof verzii. „Košický stodukát v čistom striebre vydávame pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. Na averznej strane je zobrazené Československo v podobe, ako vzniklo v roku 1918, a na reverznej strane je generál Milan Rastislav Štefánik. Okrem toho, že bol zakladateľom Československej republiky, v minulosti sa na námestí v Košiciach nachádzala jeho socha, ktorá sa, bohužiaľ, stratila. My sme si dovolili aspoň takouto formou si ho uctiť,“ povedal Vladimír Gürtler, predseda združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb.

Stodukáty vyrazili v Mincovni Kremnica, každý má hmotnosť 31,1 gramu a priemer 40 milimetrov.

Košické dukáty už vyšli v nominálnych hodnotách jeden, dva, päť, desať, 50 a 100. Alternatívna mena s kurzom 1:1 voči euru pri platbách má podporiť rozvoj lokálnej ekonomiky. Počet prevádzok a poskytovateľov služieb, ktoré s ňou fungujú, je podľa Gürtlera naďalej zhruba 30 až 35.

Mince poskytuje združenie svojim členom, možné je ich získať aj cez internet alebo Mestské informačné centrum v Košiciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM