Rôzne Správy

O čom premýšľa vianočný kapor vo vani? Východniari našli odpovede počas lockdownu

O čom premýšľa vianočný kapor vo vani, ako vznikol adventný kalendár, či ako vyzerajú Vianoce v pekle? Toto rieši nejeden východniar. Máme už odpovede.

Ilustračný obrázok k článku O čom premýšľa vianočný kapor vo vani? Východniari našli odpovede počas lockdownu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V poradí tretia kniha „východniarskych“ rozprávok scenáristu a režiséra Kladzianskeho ľudovo umeleckého divadla (KĽUD) Jozefa Jenča chce sprostredkovať vianočnú atmosféru kedykoľvek a kdekoľvek. Vjanočne vichodňarske rozpravočki, na napísanie ktorých boli podnetom minuloročné Vianoce poznačené lockdownom, sú inšpirované tradičnými vianočnými zvykmi a postavami, predstavujú ich však v iných, pre Jenčovu tvorbu charakteristických humorných rovinách.

Vianoce existujú aj počas lockdownu

„Vymyslel som si ju (knihu, pozn. TASR) 24. decembra 2020, keď bol lockdown, všetko bolo zavreté, a keď sa človek pozrel cez okno, nikde nikto nebol, ani sneh, len temno. Tak som si povedal, že skúsim napísať knižku, že možno ľudia, keď už pozrú z okna a tam "nič“, že by aspoň pri tej knižke mali pocit, že Vianoce existujú a aby si Vianoce vedeli urobiť hocikedy a hocikde," povedal pre Jenčo s tým, že výsledkom súťaženia samého so sebou, koľko rozprávok s vianočnou tematikou dokáže vymyslieť počas jedného dňa, bolo deväť námetov.

V zemplínskom nárečí

Do podoby ucelených príbehov písaných už tradične v zemplínskom nárečí ich do knihy spracoval napokon šesť. Čitateľ sa tak z nich napríklad dozvie, o čom premýšľa vianočný kapor vo vani, ako vznikol adventný kalendár, či ako vyzerajú Vianoce v pekle.

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch kníh „vichodňarskich rozpravočok“, v ktorých ilustrácie tvorili len doplnok k rozprávkam, chcel Jenčo tento raz čaro vianočnej atmosféry sprostredkovať čitateľom i obrazom.

Prečítajte si aj:

Príbeh Vianoc

„Chcel som, aby tie rozprávky boli aj vizuálne také, aké som si ich predstavil, aby celá kniha ‚dýchala‘ príbehom Vianoc,“ ozrejmil.

Víziu mu pomohla naplniť výtvarníčka Lucia Chocholáčková z Michaloviec. Na finálnej podobe knihy sa podieľala i ďalšia Michalovčanka, grafička Jana Hinďošová.

Kniha Vjanočne vichodňarske rozpravočki vznikla s finančnou podporou Prešovského samosprávneho kra­ja.

Keď už sme pri Vianociach, pozrite si aj vianočnú výzdobu v uliciach Košíc.

ilustračné foto

Príprava vianočnej výzdoby v uliciach Košíc
12
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM