Správy Samospráva

Občania Trebišova sa môžu aktívne zapojiť do tvorby mestského rozpočtu

Mesto Trebišov aj na tento rok vyčlenilo na občianske projekty, ktoré vyberú samotní Trebišovčania, 50.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Občania Trebišova sa môžu aktívne zapojiť do tvorby mestského rozpočtu
Zdroj: Mesto Trebišov

Po minuloročnom pilotnom ročníku tak mesto pokračuje v tzv. participatívnom rozpočte, ktorý umožňuje obyvateľom aktívne sa zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní časti financií.

„Obyvatelia Trebišova majú od štvrtka (23. 1.) do 31. januára 2020 možnosť podávať návrhy projektov, a to výlučne elektronicky prostredníctvom predpísaného elektronického formulára, ktorý je dostupný na webstránke mesta,“ informovala hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Zapojiť sa do zveľaďovania mesta môžu občania akýmikoľvek nápadmi a zaujímavými návrhmi. „Opatrenia nemusia mať len investičný charakter, mesto uvíta aj napríklad návrhy na zorganizovanie kultúrneho, športovo-spoločenského podujatia alebo iného zásahu do verejného života v Trebišove,“ priblížila hovorkyňa.

Na širšiu diskusiu a špecifikovanie zámerov občanov slúžili od novembra 2019 stretnutia participatívnych komunít. Ich cieľom bolo postupné spracovanie, spresnenie a vyformovanie výsledných návrhov projektov.

Posledné tretie stretnutie sa uskutočnilo v stredu (22. 1.).

Budú o projektoch hlasovať

Predkladateľom projektu musí byť fyzická osoba vo veku nad 18 rokov, občianske združenie či nezisková organizácia. Návrh projektu musí v zmysle pravidiel spĺňať určité podmienky.

K nim patrí napríklad verejnoprospešný charakter a prístupný výsledok projektu širokej verejnosti, realizácia môže prebiehať maximálne dva kalendárne roky a predkladateľ sa musel zúčastniť minimálne dvoch verejných stretnutí pracovných komunít.

Elektronické hlasovanie občanov o návrhoch projektov bude od 1. do 30. marca. Nasledovať bude vyhodnotenie, proces verejného obstarávania a realizácia projektov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM