Veronika Hunyadiová Správy

Oblečenie áno, elektronika nie. Do ktorých predajní sa dostanú aj nezaočkovaní?

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) rozšírila zoznam esenciálnych obchodov, v ktorých platí režim základ.

Ilustračný obrázok k článku Oblečenie áno, elektronika nie. Do ktorých predajní sa dostanú aj nezaočkovaní?
Zdroj: TASR/František Iván

Od stredy 19. januára budú na Slovensku platiť nové pandemické opatrenia. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v pondelok (17. 1.) zverejnil nové vyhlášky, ktoré prinášajú viacero zmien.

Jednou z noviniek je rozšírenie zoznamu tzv. esenciálnych obchodov, teda prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ. Dostanú sa do nich všetci bez ohľadu na očkovanie, testovanie či prekonanie ochorenia. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky k činnosti prevádzok.

Viac esenciálnych obchodov

Do zoznamu pribudnú od stredy viaceré obchody. Nezaočkovaní si nakúpia v predajniach odevov, obuvi, kancelárskych a školských potrieb, potrieb pre bábätká a deti, v galantérii, textile a železiarstve. Kúpia si aj stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál a farby-laky. V režime základ budú fungovať aj predajné miesta diaľničných známok a knižnice.

Obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ podľa vyhlášky predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ.

režime OP stále zostanú napríklad predajne s elektronikou, športovými potrebami či nábytkom. Nezaočkovaní si v nich teda stále nenakúpia. Do OP režimu patria očkovaní, osoby, ktoré prekonali Covid-19 za posledných 180 dní, deti do 12 rokov a 2 mesiacov veku a osoby s kontraindikáciou očkovania, ktoré majú certifikát o výnimke z očkovania a negatívny test.

Celý zoznam esenciálnych obchodov a prevádzok v režime základ nájdete na druhej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM