Eva Mikulová Správy

Obnovte si šatník ekologickou formou na jesennom Swape

Košický SWAP od októbra prichádza s osvetovou činnosťou, zároveň kúsky odevu, ktoré neskončia v skrini niektorého z účastníkov poputujú na charitatívne účely.

Ilustračný obrázok k článku Obnovte si šatník ekologickou formou na jesennom Swape
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Novú šancu nenosenému oblečeniu má príležitosť poskytnúť každý, kto sa túto sobotu vyberie do Kulturparku. V budove Alfa sa na v poradí treťom – Jesennom SWAPe bude od 13.00 do 18.00 hodiny vymieňať najmä teplé oblečenie vhodné na chladné obdobie.

Ekologická výmena

„Ako mnoho žien, aj ja som sa v minulosti vyžívala v nákupe oblečenia vo fast fashion reťazcoch. Po tom, čo som si uvedomila nepriaznivý dopad oblečenia z reťazcov s rýchlou módou na životné prostredie som začala hľadať riešenie na využitie nepotrebného, no kvalitného oblečenia v dobrom stave. Riešením je SWAP“, opisuje príbeh zrodu ekologického projektu Zuzana Slivenská, zakladateľka SWAP Košice.

Projekt odštartovali v apríli tohto roku a záujem o tento ekologický trend výmeny šatstva je čoraz vyšší.

"Výhodou je, že vyrastené, alebo z iných dôvodov nevyužité kvalitné, čisté a nepoškodené kusy odevu, ktoré ľudia nechcú hodiť do kontajnera môžu v kusovo neobmedzenom množstve odovzdať na SWAPe, kde majú príležitosť vyberať nové kusy oblečenia pre seba, partnerov či deti, a to za symbolický poplatok, dodáva Z. Slivenská.

Aj nevymenené oblečenie dostáva novú šancu. Zostatkové oblečenie roztriedia a podľa druhu a možnosti využitia ich posunú rôznym charitatívnym organizáciám, a­zylovým centrám, či detským domovom.

Súčasťou Swapu budú aj workshopy a osvetové prednášky a na záver tombola.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM