Aktualizované Eva Mikulová Správy

ROZHOVOR: Blogerka Petra o ekologickej móde nielen hovorí, ale aj tak žije! FOTO

Začala s projektom "secondšanca" a do Košíc doniesla i ďalšiu svetovú ekologickú vychytávku v móde, tzv. SWAP – výmena oblečenia. Mrzí ju nezáujem mesta.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Blogerka Petra o ekologickej móde nielen hovorí, ale aj tak žije! FOTO
4
Galéria
Zdroj: Petra Juhásová

Mladú Petru Nagyovú sme predstavili už pred rokom. Táto mladá Košičanka založila projekt secondšanca (druhá šanca) a a vdýchla tým šatám zo „sekáču“ nový život. Tento trend šiat z druhej ruky podporujú aj svetové celebrity. Je to nielen in, ale najmä ekologické.

Jej príklad už nasleduje mnoho našich žien a do Košíc priniesla ďalší zaujímavý projekt tzv. SWAP.

Ako sa ti darí s projektom secondšanca?

Secondšanca pokračuje rovnako ako doteraz. Na sociálnych sieťach a občas na nejakých podujatiach, kde dostanem priestor predstaviť tento projekt v rámci showroomu. Rada by som mala aj kamennú predajňu, ale, žiaľ, je pre mňa ako mamu s deťmi nereálne platiť enormné vysoké sumy za prenájom priestorov.

Prečo si sa rozhodla pre tento projekt?

Pretože na svete máme už kvantum vyrobeného oblečenia. Vďaka marketingu fast fashion spoločností máme neustále potrebu kupovať nové napriek tomu, že máme plnú skriňu nositeľných kúskov.

Oblečenie by malo kolovať, nekončiť hneď v odpade. Malo by stále robiť niekomu službu, radosť.

Mali by sme mu skrátka dať druhú šancu. A o to sa snažím. Ukazovať, že aj nosené oblečenie je pekné a nie je vždy potrebné siahnuť po nových kúskoch.

Požiadala si aj o pomoc nejaké inštitúcie? Veď eko správanie je momentálne in

Oslovila som s týmto mojím projektom aj mesto, osobne ho odprezentovala. Myšlienka sa im páčila, pripravila som projekt na základe ich žiadosti, zaslala ho, ale, bohužiaľ, do dnešného dňa som od mesta nedostala žiadne vyjadrenie.

Ani pozitívne, ani negatívne. Trocha ma to mrzí, lebo Košice milujem a tento typ projektu, ktorý obsahuje aj podporu lokálnej tvorby a podporu žien tu nemáme, ale stáva sa. Beriem to ako motiváciu pokračovať ďalej a každú nedeľu podávať Loto (smiech).

Čo by si odkázala ženám (mužom) ohľadom ekologického správania sa?

Nič svetoborné. Spomenúť si na to, ako sa žilo kedysi a trocha to začať znova aplikovať.

Pretože všetky výrazy a životný štýl ako upcycling, secondhand, bio, eko, slowfashion atď. je len pomenovanie zdravého sedliackeho rozumu, ktorý sme kedysi mali, ale kvôli konzumu strácame.

Naše babky bežne „upcyklovali“, teda štopkali ponožky, či šili zo starého oblečenia potrebné veci. Secondhand sa nosil generácie, keď sme dedili šaty po sesternici či bratovi. Dnešné slow fashion je len látka, ktorú si kúpila teta a ušila si šaty .

Bio, raw, či eko je dedova záhrada, trhy a z nich domáce sirupy, lečo, či sušené huby do kapustnice. A trocha viac čítať. Na internete strávime veľa času, len škoda, že viac pre zábavu a povrchnosť či sledovanie iných, ako na zdieľanie zmysluplných vecí a samovzdelávanie sa.

Predstav nám svoje ďalšie projekty

Do Košíc som doniesla SWAP- teda výmenu oblečenia. Princípom SWAP-u je vytriediť šatník, vybrať z neho kúsky, ktoré sú nám napríklad už malé alebo to bola unáhlená kúpa, či iné veci, ktoré sú pekné a nositeľné, ale my ich nenosíme. Doniesť ich v deň konania akcie a vymeniť za veci iných, ktoré nosiť budeme. Je to skvelá alternatíva, ako sa dostať k oblečeniu. Žiaľ, na niečo také treba trocha vyspieť a dospieť.

Čiže Swap nie je o zbavovaní sa starých vecí…

Nie každý to takto pochopil a veľa ľudí sa na swap prišlo vecí zbaviť. Robiť pravidelne tieto akcie je aj nákladné. Finančne a časovo. Treba vám nielen odhodlanie a srdce, ale aj priestor, pomocníkov, skvelý marketing a plno maličkostí, ktoré nikto nevidí.

Ja na to momentálne nemám dostatok času ani financie, keďže normálne pracujem ako všetci ľudia a venujem sa popri práci aj secondšanci a preto je otázne, čo so Swapom bude. Uvidím v najbližších dňoch.

Blogerka Petra
4
Galéria
Zdroj: Petra Juhásová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM