Eva Mikulová Rôzne

ROZHOVOR: Cestovateľ Ján Šándor: Černobyľ je miesto, ktoré by mal vidieť každý

Ján Šándor je elektrotechnický inžinier, ktorý miluje cestovanie, angličtinu, šport a prácu s emóciami. O svojich zážitkoch hovorí na cestovateľských prednáškach.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Cestovateľ Ján Šándor: Černobyľ je miesto, ktoré by mal vidieť každý
8
Galéria
Zdroj: Ján Šándor

Cestovanie bez cestoviek, čiže na „vlastnú päsť“, je momentálne v móde. Vidieť a okúsiť svet na vlastnej koži je nezabudnuteľným zážitkom a aj veľkou inšpiráciou. A mnohí sa túžia so svojimi zážitkami podeliť.

Aj mladý Košičan Ján Šándor je dobrodružný typ cestovateľa a o svojich cestovateľských skúsenostiach sa rád podelí. Naposledy bol v Černobyle a porozprával o nej na cestovateľskej prednáške v Košiciach.

Prečo práve Černobyľ?

Černobyľ je miesto, ktoré by mal vidieť každý. Pretože každý by mal vidieť, čo môže spôsobiť ľudská nedbanlivosť, chamtivosť, klamstvá a zatajovanie. Ja som na túto cestu zbieral dlho odvahu, ale neľutujem. 

Ako si sa tam dostal?

Je to miesto, ktoré nenájdete hocikde. Návštevu podfarbuje kvalitný sprievodca s výkladom a autentické fotografie. Kedže je blízko Kyjeva, je to skvelý a plno zážitkový výlet, ktorý môže byť spojený s navštívením ďalších pamiatok v Kyjeve. Hlavne skvelým jedlom, vojenskej techniky, prírody a kostolmi.

Bol to organizovaný výlet?

Ja som si vybral jednodenný výlet s cestovkou z Kyjeva do Černobyľu a späť. Ale je možné ostať v Černobyle aj cez noc, prípadne dlhšie. Je možné navštíviť aj 3. blok reaktora. Nie je sa čoho báť. Agentúr, ktoré tieto výlety robia, je v veľa a sú aj na internete. Môj výlet stál asi 120 eur.

Kedy si sa rozhodol pre cestovanie?

Cestujem pomerne nedávno, od skončenia vysokej školy. Čiže sú to štyri roky dozadu. Moja prvá seriózna vlastná cesta bola Švédsko, Dánsko, kde som letel úplné sám.

Koľko krajín si zatiaľ navštívil?

Je to ťažké vyrátať. Ale bolo ich už viac ako dvadsať.

Splnil si si aj cestovateľský sen?

Môj sen bola Kambodža, pretože je to najexotickejšie a najrozmanitejšie miesto, ktoré som zatiaľ navštívil. V 70. rokoch sa tam udiala genocída, počas ktorej vyvraždili takmer štvrtinu obyvateľstva. A napriek tomu tam žijú usmievaví a ochotní ľudia. Nemajú ľahký život a veľa nezarobia, ale žijú súdržne a veľmi rodinne. Nadchla ma i nádherná príroda. Krásne tropické ostrovy až po magický Angor Watt obkolesený džungľou.

Kam sa chystáš najbližšie?   Moja najbližšia cesta bude do Hong Kongu, Taiwanu a Filipín. Veľmi sa teším, lebo som tam ešte nebol. Zatiaľ idem sám.

Cestovateľ Ján Šándor - Černobyľ
8
Galéria
Zdroj: Ján Šándor
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM