Adam Stečák Rôzne

ROZHOVOR: Mladí Košičania s rádiovo ovládaným autom fantasticky uspeli v Číne!

Mladý tím študentov z Košíc s názvom Wings Racing Team získal druhé miesto na medzinárodnej súťaži v Macau.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Mladí Košičania s rádiovo ovládaným autom fantasticky uspeli v Číne!
4
Galéria
Zdroj: Wings Racing Team

Mladí študenti z Košíc bodujú vo svete. So svojím projektom – rádiovo ovládaným autom –, ktoré bolo vytvorené na 3D tlačiarni, sa umiestnili na fantastickom 2. mieste 34. ročníka medzinárodnej súťaže CASTIC (Chinese Adolescents Science and Technology Innovation Contest) 2019 v Číne.

Súťaž sa konala od 20. do 26. júla 2019 v meste Macao v Číne. Slovensko reprezentovali Viliam Podhajecký a Richard Maguľák. Súčasťou tímu Wings Racing Team sú taktiež Alex Iranyi, Dávid Hertneky, Martin Thern.

My sme týchto šikovných študentov po návrate z Číny do Košíc vyspovedali, ako sa vlastne k tomuto projektu dostali a aké sú ich plány do budúcna. Viac sa dozviete v rozhovore.

Ako ste sa dostali k týmto súťažiam, čo bola motivácia?

Prvotný nápad bol vytvoriť niečo, čím by sme dokázali motivovať mladých ľudí ku kreativite a činnosti. Chceli sme ukázať mladým ľuďom, že pokiaľ chcú a sú odhodlaní, dokážu urobiť čokoľvek. Už v škole nás profesori učili, že neexistuje nič, čo by sa nedalo vyrobiť, len treba chcieť. Taktiež ako väčšinu chlapcov nás zaujímajú autá, a tak sme sa rozhodli vytvoriť si rádiovo ovládané auto, ktoré bude zhotovené za pomocí 3D tlače.

Aké sú vaše pocity zo skvelého 2. miesta?

Prvé pocity po vyhlásení je ťažké opísať. V človeku sa dokopy miešajú emócie, no prevládajúcou je radosť. S odstupom času ustúpia a ostáva len radosť. Sme neskutočne šťastní z umiestnenia a z faktu, že sme mohli reprezentovať Slovensko na najvyššej úrovni.

Aká súťaž vás čaká v najbližšom období?

Bohužiaľ, naše pôsobenie sa týmto projektom končí, nakoľko sme ukončili strednú školu, no veríme, že s ním a mnohými podobnými budú pokračovať žiaci našej už teraz bývalej strednej školy, ktorá nás cely čas podporovala – Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach. Chceli by sme s ňou naďalej spolupracovať ako konzultanti. Na vysokej škole plánujeme začať ďalšie projekty a veríme, že taktiež budeme hrdo hájiť farby a reprezentovať či už školu, tak aj našu krajinu.

Ak idete na súťaž do sveta, máte čas pozrieť si aj mesto a pamiatky?

Počas súťaženia sa vždy nájde čas na obzretie si mesta a pamiatok. Niekedy je ho pomenej, ale vždy stihneme aspoň kúsok spoznať danú kultúru. Organizátori súťaží taktiež dbajú na to, aby si súťažiaci odniesli aj nejaký kultúrny zážitok z miesta, čiže zabezpečujú prehliadky a ďalší sprievodný program.

Koľkých súťaží a v akých krajinách ste boli?

S týmto projektom sme súťažili na 8 súťažiach a väčšina z nich sa odohrávala na Slovensku. Taktiež sme sa zúčastnili svetového finále LandRover 4×4 in schools, kde sme skončili na konečnom 8. mieste.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Košičania úspešní vo svete
4
Galéria
Zdroj: Wings Racing Team
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM