Eva Mikulová Rôzne

ROZHOVOR: Vedúci FS Hornád M. Bača: Divák chce viac, ako farebné sukne a štrnganie ostrôh

Vysokoškolský folklórny súbor Hornád žne úspechy. O tom, ako sa stať členom súboru, ale i aká je práca šéfa umeleckého telesa, sme sa porozprávali s vedúcim Martinom Bačom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Vedúci FS Hornád M. Bača: Divák chce viac, ako farebné sukne a štrnganie ostrôh
8
Galéria
Zdroj: Rado Hubert

Folklórny súbor Hornád z UPJŠ sa stal laureátom XXIV. ročníka medzinárodného festivalu vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen 2019.

Víťazný program súboru Hornád s názvom Ostrov je choreografia, ktorá inscenuje tanečnú príležitosť počas dožinkových slávností v obci Ostrov v južnom Zemplíne v období po druhej svetovej vojne.

V tvrdej konkurencii ostatných súborov si tak Hornád odnáša titul laureát do Košíc už po piatykrát. Do súťaže sa pritom zapojil po prvý raz len v roku 2011, odkedy je pod záštitou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Je to zásluha celého súboru, s ktorým ste osobne spätý už niekoľko rokov. Ako ste sa dostali do Hornádu vy?

Za to, že som v súbore Hornád, vďačím Števovi Štecovi. Spoznali sme sa koncom roka 2007 na vianočnej folklórnej akcii. Vtedy som plánoval nastúpiť do iného súboru ale argumentoval tak dobre, že som veľmi rýchlo zmenil názor a odvtedy to ťaháme spolu ako tanečníci a teraz i ako vedúci. 

Prezraďte nám, ako ste začínali?

Od začiatku môjho pôsobenia mi bolo jasné, že to, čo som o folklóre dovtedy vedel, mi bude v Hornáde nanič. Systematická práca, tanečná príprava, študovanie archívnych záznamov, snaha zdôvodniť všetko, čo sa na javisku deje – to boli dôvody raketového rozvoja súboru i mňa ako tanečníka.

A vaše osobné úspechy?

V roku 2010 som sa stal laureátom celoslovenskej súťaže sólistov tanečníkov – Šaffova ostroha. Do roku 2014 som bol súčasťou partie výnimočných multitalentov a na javisku to bolo vidieť. Po premiére však viacerí skončili a nastala otázka čo ďalej.

Ešte tancujete?

Nechcel som, aby to, čo sme spoločne vybudovali znova upadlo a veci sa vyvinuli tak, že sme založili nové občianske združenie a naštartovali novú éru súboru. Mňa členovia zvolili za štatutára a organizačného vedúceho súboru, takže moju tanečnú kariéru som výrazne obmedzil, no stále sa občas kde tu v kroji objavím.

Váš recept na úspech?

Viac ako o úspech sa snažíme odlíšiť od práce ostatných. Umenie nie je šport a súťažné hodnotenie je preto veľmi subjektívne. Na druhej strane – úspechy tešia, čo si budeme klamať.

Aké ocenenia si najviac vážite?

Najviac ma teší titul aktuálneho celoslovenského laureáta folklórnych choreografií, 5 titulov za posledných 8 rokov zo súťaží vysokoškolských súborov, ale aj úspechy programov OKA MIH a Veci čo sa dejú.

Dokazujú, že i folklórny divák chce už viac, než len farebné sukne a štrnganie ostrôh.

Čo pripravujete?

Po letnej festivalovej sezóne plánujeme na jeseň konkurzy a rozbiehame s našim aktuálnym folklórnym muzikálom Veci čo sa dejú tzv Teátro Tour. Predstavíme sa v troch východoslovenských mestách a začíname 5. októbra v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Zároveň pripravujeme CD a DVD spojené s krstom a keďže to všetko robíme popri našich prácach a štúdiách, bude to ďalšia výzva s ktorou sa verím úspešne popasujeme.

Kde vás uvidíme?

Najbližšie sa objavíme 2. augusta na festivale v Krivanoch, 24. augusta na festivale v Rejdovej a 31. augusta zavítame do Bratislavy na „Dni majstrov ÚĽUVu.“

Ako sa môže záujemca stať členom súboru?

Do súboru prijímame členov v jeseni skrz konkurzy. Mali by mať aspoň 15 rokov a tanečné/spevácke základy alebo predispozície. Úplným začiatočníkom, ktorým sa nepodarí náš konkurz úspešne absolvovať, vždy odporučíme kurzy, kde sa môžu zlepšiť a znova následne skúsiť u nás.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM