Eva Mikulová Kultúra

Od hudby k maľbe – taký je príbeh ukrajinského výtvarníka Vadyma Shamanova

Ukrajinský výtvarník Vadym Shamanov vystavuje v Košiciach prvýkrát. Unikátne výtvarné diela na plátne a kove uvidíte až do konca apríla v Fashion Point café.

Ilustračný obrázok k článku Od hudby k maľbe – taký je príbeh ukrajinského výtvarníka Vadyma Shamanova
Zdroj: Adam Sabadoš

Ukrajinski výtvarníci mali ku Košiciam vždy blízko. Či to bol Jozef Bokšay, Anton Kaššaj, Vojtech Erdélyi, Boris Kužma, Taras Usik, Volodymyr Kolesnikov, Attila Duncsák, Jurij Bodnar.

Atmosféra Košíc zachutila aj rodákovi z ukrajinského Kremenčugu Vadymovi Shamanovovi, ktorého obrazy sa od piatku dočasne zabývali v galerijnej kaviarni Fashion Point Café na Mlynskej ulici. A jeho unikátne diela uvidíte až do konca apríla.

Jeho diela sa do Košíc dostali vďaka Kyjevčanovi Romanovi Ivakhovi žijúcemu v Košiciach. Ten na výtvarníka upozornil majiteľku kaviarne Mary Gildein. Neváhala, odletela do Kyjeva pozrieť si Vadymovu tvorbu aj naživo a očarená jeho abstraktnými olejmi sa s ním ihneď dohodla na výstave v Košiciach.

Unikátna technika

Príbeh Vadyma Shamanova je veľmi zaujímavý. Pôvodne bol muzikantom. Hrával sám aj s rôznymi kapelami, stal sa laureátom i víťazom rôznych medzinárodných súťaží. Na Kyjevskej národnej univerzite kultúry a umenia vyštudoval hru na gitare a zrazu prišiel zlom. V momente, keď si prevzal diplom pochopil, že ho viac ako hudba napĺňa maľba.

Uvedomil si, že je výtvarník, nie muzikant. Z hudby už nemal takú radosť, aby sa jej venoval aj ďalej. Zdala sa mu málo kreatívna na vyjadrenie jeho vlastných myšlienok a pocitov. Preto absolvoval štúdium výtvarného umenia na umeleckej škole pri Národnom zväze umelcov Ukrajiny a pustil sa do maľovania.

To je podľa jeho slov oveľa tvorivejšie než hudba. Štetcom vyjadrí podstatne viac svojich pocitov, ako gitarou. Vadym je veľkým experimentátorom a je zrejme jediným výtvarníkom na svete maľujúcim na pozinkovanú oceľ. „Okrem ocele používam aj iné materiály. Olejmi maľujem nielen na plátno, ale aj na OSB dosky. Najprv som používal čierny kov, potom som zistil, že oveľa viac mi vyhovuje pozinkovaná oceľ. Kov pracuje s olejom a vznikajú tak na niektorých miestach zaujímavé farby a obrazy. Maľby na OSB doskách plánujem vystaviť v budúcnosti v Gallery 104 v New Yorku,“ vraví Vadym.

Výtvarník priviezol z Kyjeva, v ktorom žije a tvorí dvadsaťdva svojich obrazov, ktoré vznikli už v zrelom období jeho tvorby v priebehu rokov 2009 – 2017. Štyri sú maľované na kove a ostatné na plátne. Čo o nich prezradil? „Ťažko sa mi hovorí o mojich obrazoch, sú abstraktné, treba ich vidieť. Každý v nich uvidí niečo iné, môže v nich vidieť to, čo chce. Moje diela sú abstraktné a menia sa v závislosti od toho, kto na ne pozerá. Tie najlepšie obrazy vznikajú spontánne, neplánovane. Myslím, že najlepší nie je ten posledný obraz, ale až ten nasledujúci.“

Prišiel klavírny virtuóz i saxofonista

Pre Vadyma Shamanova je toto už 15 autorská výstava. Okrem rodnej Ukrajiny vystavoval v Amsterdame, Mníchove, Nice, Štokholme, ale na Slovensku majú jeho obrazy premiéru. „Nechcel by som ostať len pri tejto výstave, pripravujem ďalšiu v priestoroch Štátnej filharmónie Košice a rokujem aj o výstavách v iných slovenských mestách,“ plánuje výtvarník.

S Vadymom Shamanovom pricestoval do Košíc aj ukrajinský džezový klavírny virtuóz, skladateľ a dirigent, Zaslúžilý umelec Ukrajiny Volodymyr Solianyk,. Do varu dostal prítomných hneď svojou prvou skladbou a nadšenie ďalej len gradovalo od piesni k piesni. Veľkým prekvapením bol nečakaný príchod košického saxofonistu a pedagóga Jána Kopčáka, ktorý došiel na pozvanie Pavla Šalamona, kapelníka košickej Salamon Kapelye.

Obaja muzikanti si sadli už od prvých tónov a spolu navarili skvelý jam – session. „Veľmi by som chcel poďakovať Volodymyrovi Solianykovi, úžasnému umelcovi za túto nádhernú atmosféru,“ ďakuje Vadym Shamanov.

Večer premiér

Vo Fashion Point Café bol večer troch premiér. Prvou je výstava Vadyma Shamanova na Slovensku, druhou jeho prvé spojenie s Volodymyrom Solianykom a do tretice klavíristove prvé stretnutie s Jánom Kopčákom. Korením, ktoré dotvorilo tú pravú náladu piatkového večera bolo pohostenie zložené aj z jedál pripomínajúcich rodný kraj umelcov z Ukrajiny – červený kaviár, čierny chlieb, slané ryby aj vodka…

Výstava Vadyma Shamanova v KE
9
Galéria
Zdroj: Adam Sabadoš
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM