Rôzne

Odkaz košickej sestričky Ľubomíry Karoľovej mamičkám: Prečo je DOJČENIE tak dôležité?

Košická detská sestrička Ľubomíra Karoľová zodpovedala otázky, ktoré mamičky a najmä budúce mamičky zaujímajú najviac. Vrátane tej, ako dlho dojčiť dieťa.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz košickej sestričky Ľubomíry Karoľovej mamičkám: Prečo je DOJČENIE tak dôležité?
Zdroj: Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Vedeli ste, že prvý augustový týždeň je Svetovým týždňom dojčenia? Pri tejto príležitosti odpovedala na najčastejšie otázky Ľubomíra Karoľová, vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Prečo je dôležité?

Materské mlieko je podľa jej slov svojím zložením unikátne a je prispôsobené potrebám dieťaťa od narodenia aj počas jeho vývoja, pričom v prvom roku života dieťaťa predstavuje tú najlepšiu výživu, ktorá ho chráni pred ochoreniami a podporuje jeho imunitný systém.

„Materské mlieko má dokonale zastúpené všetky živiny potrebné pre zdravý rast a vývoj bábätka. Pre matku je materské mlieko a dojčenie ideálne, pretože je praktické. Materské mlieko je vždy k dispozícii pre dieťa, stále má správnu teplotu, mamička nepotrebuje čas a pomôcky na jeho prípravu, čo je komfortné hlavne v noci, v čase odpočinku alebo pri cestovaní," vysvetľuje Ľ. Karoľová prostredníctvom webu Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Podľa nej sa navyše uvádza, že mamičky, ktoré dojčia svoje deti, sa rýchlejšie dostávajú na svoju pôvodnú hmotnosť pred pôrodom.

"Dojčenie znižuje riziko rakoviny prsníka a vaječníkov, pozitívne pôsobí aj v oblasti prevencie rozvoja osteoporózy,“ pokračovala vedúca sestra.

Dokedy?

Pri otázka, ako dlho dojčiť dieťa, poukázala na Svetovú zdravotnícku organizáciu, ktorá odporúča 6 mesiacov výlučne dojčiť, do dvoch rokov s primeranou výživou.

A čo sa týka dĺžky jedného dojčenia? „Každé dieťa a matka sú jedinečné, preto sa nedá určiť jednoznačne dĺžka dojčenia, je individuálna, nie je potrebné ju obmedzovať. Každá matka sa naučí rozpoznať signály svojho dieťaťa, spoznať prejavy hladu u dieťaťa, stimulovať a podporovať ho počas dojčenia," ozrejmila Ľ. Karoľová.

Vzťah matky a dieťaťa po pôrode je podľa nej jedinečný. Dieťa hľadá a nachádza u matky istotu, bezpečnosť a tú najvhodnejšiu výživu.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM